A nők arányának növelését szorgalmazza a technológiai szektorban a Huawei

A Huawei Technologies bejelentette, csatlakozik a Woman in Technology Hungary Egyesülethez, hogy jó példák felkeresésével, bemutatásával és képzések támogatásával tegye vonzóbbá Magyarországon a nők, lányok számára a technológiai ágazatot.

A Woman in Technology Hungary Egyesület (WITH) márciusban alakult, hogy összefogja,
képviselje a technológia területén tevékenykedő női vezetőket és népszerűsítse a műszaki
területeket a nők és lányok körében. A Huawei Technologies, mint a világ egyik vezető
távközlési és infokommunikációs (IKT) megoldásszállítója, a szervezet céljait kiemelkedően fontosnak tartja társadalmi, gazdasági és a vállalati értékek, érdekek szintjén egyaránt. A Huawei ezért támogatta az idei Internet Hungary konferencián az egyesület szervezte Women for Tech – Tech for Women szekciót, majd bejelentette csatlakozását a WITH-hez. Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója írta alá a belépési nyilatkozatot.


Az Európai Unióban mindössze 18 százalék az IKT ágazatban dolgozó, 17 százalék a műszaki közép- és felsőoktatásban tanuló nők aránya 1 , és jelenleg a 6 és 10 év közötti lányok mindössze 3 százaléka szeretne „számítógépekkel, telefonokkal” foglalkozni felnőtt korában. Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a 2010-es 19,6 százalékról 2020-ra 17,6 százalékra csökkent az IKT végzettséggel foglalkoztatott nők aránya az EU-ban. Ám Magyarországon is alig van olyan ágazat, amelyben annyira alulprezentált lenne a nők aránya, mint az infókommunikációs, távközlési szektorban. Hazánkban az informatikusok közül csak minden tizedik nő 2 , miközben számos olyan pozíció van, amely kiváló lehetőségeket nyújtana számukra is. A jelenség oka több kutatás szerint is az oktatásban és a sztereotípiákban keresendő: a mérnöki, informatikusi munkaköröket nem tartják nőiesnek, kreatívnak, sokszínűnek, ezért a nők ritkábban tanulnak tovább ilyen irányba, nagyon alacsony számban jelennek meg az IKT oktatásban és munkaerőpiacon.

huawei woman in technology hungary
Fotó: Huawei

A Huawei szerint a 21. század egyik legfontosabb kihívása, hogy áthidalja a nemek közötti
digitális szakadékot, hogy az ne a leszakadás újabb forrása legyen. A vállalat ezért kiemelten fontosnak tartja a jó női példák, minták népszerűsítését, a képzések és oktatás támogatását – mondta Gecse Mariann. A Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni kormányzat kapcsolatok és kommunikációs igazgatója hozzátette, a vállalat ezért csatlakozik a Woman in Technology Hungary Egyesülethez, és támogatja a Woman for Tech – Tech for Woman szekciót az Internet Hungary-n. Ez utóbbinak többek között tagja a Vodafone Magyarország és a Lenovo Hungary is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?