Több nőre lenne szükség a digitális szakmákban

Továbbra is kevés nő dolgozik az IT-szektorban, de vajon mennyire kevesen, és mi az oka annak, hogy a jövő fejlesztéseiben még mindig ennyivel kevesebb nő vesz részt, mint férfi? 

A magasabb szintű IT tudás biztos megélhetést és fejlődési lehetőséget nyújt a munkavállalóknak, ami egyben a társadalmi mobilitás és a kiszámítható jövőkép záloga is lehet. Ennek elsajátítása ma az egyik legjobb befektetés a jövőbe, amire különösen a nőknek érdemes nagyobb hangsúlyt fektetniük. A Women in Digital Scoreboard 2020IT kutatás szerint ugyanis a felnőtt magyar lakosságnak csupán a negyede rendelkezik az alapvető ismereteket meghaladó digitális készségekkel, és közöttük is jelentősen alacsonyabb a nők aránya, illetve az infokommunikációs (ITC) területen dolgozók közül csak minden tizedik kolléga nő Magyarországon (10,6 százalék; EU átlag 17,7%).


A Green Fox Academy tapasztalatai ugyanakkor mást sugallnak: egyre többen ismerik fel, hogy tovább kell képezniük magukat, illetve a sztereotípiákkal szemben sok nő számára vonzó az IT karrier, és ha nem is ezen a pályán indultak el, bátran váltanak. A sikeres karrierváltást, majd gyors előrelépési lehetőséget kínáló, de hosszabb ideig nagyon koncentrált tanulást igénylő bootcamp képzéseken stabilan 25% a női hallgatók aránya.

A Green Fox Academy speciálisan nők és az informatikával ismerkedők számára is indít kurzusokat.

Az Academy4MoMs képzés azoknak a kisgyermekes anyáknak szól, akik programozóként terveznek visszatérni a munka világába. A 9 hónapon át tartó, részidős kurzus fokozatosan emelkedő óraszámmal alkalmazkodik a résztvevők lehetőségeihez és egyben felkészíti őket a munkába állásra. A tanulás kis csoportokban zajlik, az órák alatt élménybölcsi is igénybe vehető a képzés helyszínén.

A Hello IT! for Women részidős online kurzus az INCO Academy – Work in Tech nemzetközi program részeként valósul meg, a Google.org és a Coursera támogatásával. Magabiztos informatikai alaptudást, erős felhasználói és rendszeradminisztrátori képességeket ad, felkészíti a nőket arra, hogy vállalkozásukat digitális alapokra helyezzék, előkészítsék további tanulmányaikat az informatika területén vagy állást vállaljanak például rendszerelemző, adatbázis-üzemeltető, IT technikus, felhasználó-támogató vagy helpdesk pozíciókban.

A #MyFirstApp Coding Camp keretében a kódolás világa iránt érdeklődők egy ingyenes, online kurzus során ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival, 2020 márciusa óta önállóan, az idei évben pedig a Microsofttal és a HTTP Alapítvánnyal együttműködésben már magyar nyelven, mentori támogatással is. A mentorált képzésben résztvevőket olyan informatikatanárok segítik, akik a Green Fox Academy és a HTTP Alapítvány összefogásával fejlesztették tovább tudásukat.

A junior szoftverfejlesztő képzések mentorai úgy tapasztalták, hogy a programozáshoz kapcsolódó hard skillek elsajátításában nincs különbség nők és férfiak között. A munkaadók szempontjából nagyra értékelt személyes készségek terén pedig a nők akár előnyben is lehetnek, például olyan soft skillek tekintetében, mint a kommunikáció vagy a csapatmunka.

A Green Fox Academy 2021 tavaszán kutatást folytatott végzett hallgatói körében arról, hogyan tudták hasznosítani a junior szoftverfejlesztők képzésen tanultakat. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az IT szektorba való belépés sikerét nem befolyásolja a szakember neme.

nő it
Fotó: The Indian Express

A vállalatok kifejezetten keresik a női szoftverfejlesztőket. A képzés utáni átlagos elhelyezkedési idő nők esetében 1,5 hónap, míg, ha mindkét nemet figyelembe vesszük, akkor ez az idő 2 hónap.

Női és férfi szakemberek azonos tempóban haladnak előre a ranglétrán. A válaszadók közel fele az IT szakmában eltöltött második év után már középszintű pozícióban dolgozik, a senior beosztás eléréséhez pedig mind a nők, mind a férfiak körében 3-5 év tapasztalat szükséges. Jövedelem tekintetében nem mutatkozik releváns különbség.

Az alumni kutatásában résztvevők a képzés utáni első munkahelyükön havonta átlagosan nettó 290.000 forintot keresnek, ami a harmadik évben átlépi a nettó félmillió forintos határt, nemtől függetlenül.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?