Rekordösszegű, 14.5 millió dolláros büntetést kapott a Facebook, miután az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) úgy ítélte, 2018 januárja és 2019 szeptembere között a cég diszkriminatívan járt el a toborzások alkalmával. 

A DOJ szerint a technológia óriás rendszeresen figyelmen kívül hagyta az amerikai munkavállalókat a toborzások alkalmával, ezzel előnyben részesítve az ideiglenes vízummal rendelkező külföldieket – tájékoztat a BBC. A minisztérium álláspontja szerint, a vállalat szándékosan befolyásolta a toborzási folyamatot úgy, hogy az amerikai munkakeresőket elrettentsék az új munkától, például a jelentkezést csak postai úton lehetett benyújtani. Ezzel a lépésével a Facebook megsértette a Bevándorlás és Állampolgársági Törvényt (INA), amely kimondja, hogy tilos a munkavállalókat állampolgárságuk vagy bevándorlási státuszuk miatt megkülönböztetni.

A Facebook nem áll a törvények felett, be kell tartania országunk szövetségi állampolgári jogi törvényeit, melyek tiltják a diszkriminatív toborzási és felvételi gyakorlatokat” – mondta Kristen Clarke, a DOJ főügyésze. A döntés értelmében a Facebook 14.5 millió dolláros, azaz nagyjából 4.75 milliárd forintot kell kifizetni az amerikai államnak, illetve további 9.5 millió dollárt a diszkriminatív toborzás elszenvedőinek.

A vállalat ugyan befizeti a kirótt büntetést, de nem ismerik el, hogy megsértették a szövetségi törvényeket, és a jövőben is mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb munkavállalókat alkalmazzák az Egyesült Államokból és a világ minden tájáról.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!