Kereskedelmi űrállomás, azon belül is egy üzleti park és egy űrhotel megépítésén töri a fejét Jeff Bezos, aki Blue Origin nevű űrkutatási cégén keresztül valósítaná meg nagyléptékű terveit. 

Az Amazon alapítójától nem állnak messze az ambiciózus tervek, Blue Origin nevű űrcégén keresztül erősen kacsingat többek között az űrturizmus felé is. Ennek bizonyítékaként idén júliusban, kilenc nappal Richard Branson angol milliárdos után maga is felutazott a világűrbe, egészen pontosan a világűr határát jelentő Kármán-vonalig szállt (mintegy 100 kilométeres magasság), ahol néhány perc erejéig a súlytalanságot is kipróbálhatta.

A Blue Origin a Sierra Space nevű vállalattal közösen vágott bele a nagy projektbe, hogy üzleti parkot hozzanak létre a világűrben – adta hírül a Space. A minden szempontból különleges létesítmény alkalmas lehet filmkészítésre, kutatói tevékenységre, továbbá egy űrszálloda is helyet kapna rajta. Az Orbital Reef néven emlegetett űrállomás üzembe helyezését a 2020-as évek végére ígérik, a Blue Origin és a Sierre Space mellett a Boeing, a Redwire Space és a Genesis Engineering Solution is részt vesz a projektben.

jeff bezos űrhotel
Az Orbital Reef látványterve Fotó: AFP

Több űrbázisterv is napvilágot látott a napokban, miután kiderült, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) már annyira elavult, hogy a NASA 2028-2030 környékén ki fogja vonni a forgalomból. Orosz űrhajósok szerint annyira rossz a helyzet, 2025 után nem lesz értelme használni a létesítményt, így jelezték, hogy ha nem javulnak a körülmények, Oroszország néhány éven belül elhagyhatja az űrállomást.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!