A Facebook alapítója és vezetője, Mark Zuckerberg a társaság éves, Connect elnevezésű konferenciáján jelentette be a vállalat új nevét. 

Igaznak bizonyultak a pletykák, miszerint új nevet kap a Facebook: mostantól Meta néven tevékenykedik tovább a Facebook, Instagram, WhatsApp és Oculus-szolgáltatásokat üzemeltető cég, amely új logót és domaint is kapott. A vállalat hivatalos közlése azért került sor a névváltoztatásra, mert a cég immár nem csak a Facebook, hanem számos egyéb termék üzemeltetője is egyben, emellett szeretnék áthelyezni a hangsúlyt a Facebookról a virtuális valóság kiépítését megcélzó metaverzumra.

A metaverzum lényege, hogy az emberek az Oculus virtuális valóság-eszközök segítségével gyakorlatilag egy külön, digitális életet élnének játékokkal, barátokkal és munkával. A cég elképzelései szerint a felhasználók avatárokon keresztül más felhasználókkal is érintkeznének a Horizon Home-ban.

Az elmúlt hetek botrányai miatt a névcsere különösen jól jön Mark Zuckerbergék számára. Korábban a cég egyik volt alkalmazottja, Frances Haugen szivárogtatott ki igencsak súlyos belső dokumentumok, melyekből kiderült, hogy a Facebook tisztában van a cég ernyője alá tartozó Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásaival. Néhány napja pedig újabb kiszivárogtatott dokumentumok láttak napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy a Facebook az álhírek terjesztésekor nem lép fel a szélsőjobboldali platformokkal szemben, mert tart azok nyilvános támadásától.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!