Kisebb kihagyás után újabb képek érkeztek a Perseverance marjárótól, méghozzá nem is akármilyenek. 

Nemrégiben közel két hétre megszakadt a kapcsolat a NASA és a vörös bolygón tevékenykedő marsjárók, többek között a Perseverance között, miután a Nap beékelődött a Mars és a Föld közé. Azóta persze már helyreállt a rend, ezzel együtt a kommunikáció is. A kisebb kihagyás után a NASA rögtön meg is osztott két látványos képet, amelyet a Jezero-kráterben készített a Perseverance marsjáró.

A Perseverance rover a NASA markutatási programjának része. A tavaly júliusban útjára indított jármű idén februárban landolt a Jezero-kráterben, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének vizsgálatával bizonyítékot találjon arra, hogy létezett élet a vörös bolygón. A kutatók szerint ezen a területen több milliárd évvel ezelőtt egy tó lehetett, melyet a környékbeli folyók tápláltak. A rovernek októberben sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráter egykoron, mintegy 3.7 milliárd évvel valóban egy vízzel teli tó volt.

A Marson a Perseverance rover mellett egyébként még az Ingenuity helikopter is működőképes, amely a marsjáróhoz erősítve érkezett meg a bolygóra február 18-án. Az ultrakönnyű szerkezetű helikopter fő feladata kideríteni, hogy a hasonló szerkezetű robotok képesek-e ellátni a megbízásukat az idegen bolygón.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!