jeff bezos COP26
Fotó: CNET

Jeff Bezos, a világ második leggazdagabb embere kétmilliárd dollárt ajánlott fel élőhely-rekonstrukcióra az ENSZ glasgow-i klímakonferenciáján, a COP26-on.

„Onnan fentről letekintve, a légkör olyan vékonynak, a világ végesnek és törékenynek tűnik. Most, ebben a kritikus évben, és ebben a döntő évtizedben, mindannyiunknak össze kell fogni, hogy megvédhessünk a világunkat” – mondta Jeff Bezos a COP26-on, egyúttal mintegy 2 milliárd dollár támogatást ajánlott fel a természetes élőhelyek helyreállítására és az élelmiszerrendszerek megreformálására.

A világűrt is megjárt üzletember 2020-ban hozta létre a Bezos Föld Alapítványt (Bezos Earth Foundation), melynek keretében komoly összegekkel támogatja a klímaváltozás ellen küzdő kutatók, aktivisták és civil szervezetek működését. Az űrkutatásba is óriási összegeket feketető üzletember korábban úgy nyilatkozott, hogy  a Föld szerinte még menthető, ehhez azonban az egyén mellett a nagyvállalatok, kis cégek, nemzetállamok és globális szerveztek segítségére is szükség van. Bezos ígérete szerint 2030-ig mintegy tízmilliárd dollárt osztanak szét a klímavédelem megsegítésére.

Az 57 éves Jeff Bezost korábban komoly kritika érte az Amazon miatt, amely a környezetre káros olaj- és gázipari vállalatokkal is együtt dolgozik, továbbá azért, mert ő finanszírozza a Blue Origin nevű űrvállalatot, amelynek szintén óriási a karbonlábnyoma.

A glasgow-i éghajlatváltozási konferencia célja, hogy a világ vezetői megvitassák, miként valósítható meg, hogy a globális felmelegedés mértéke másfél fok alatt legyen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!