151 veszélyes alkalmazás, amit azonnal törölni kell

Az Avast kiberbiztonsági szakértői mintegy 151 veszélyes androidos alkalmazásra bukkantak, amelyeket egy erre a célra kifejlesztett kampány keretében próbáltak a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a csalók. 

Bár a Google rendszeresen vadássza a rosszindulatú appokat, és igyekszik megakadályozni az alkalmazásokkal elkövetett csalásokat, még így is előfordul, hogy a fertőzött programoknak sikerül átcsusszanniuk a védelmi rendszeren. Az Avast nemrégiben is talált veszélyes alkalmazásokat a Play Áruházban, nem is keveset, szám szerint 151-et.


A problémás programokat egy UltimaSMS nevű kampány keretében terjesztették a kiberbűnözők, hogy drága, fizetős szolgáltatásokra regisztrálják be a felhasználókat, mindezt többnyire az érintettek tudta nélkül. Az Avast elmondása szerint fotószerkesztő, QR-kód leolvasó és játék is volt a hamis alkalmazások között, amelyek első ránézésre teljesen legális programoknak tűntek. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az appokat olyan népszerű közösségi felületeken is terjesztették, mint a Facebook, az Instagram vagy a TikTok.

Bár az appokat a Google azóta eltávolította, még így is több tucatnyi eszközön rajta lehetnek a káros alkalmazások, együttesen ugyanis több mint 10 millió alkalommal töltötték le ezeket a felhasználók. Ha korábban leöltöttük volna valamelyik appot, akkor azonnal töröljük, és ellenőrizzük mobil- és hitelkártya számláinkat, hogy fel vagyunk-e iratkozva bármilyen előfizetésre.

A teljes listát itt találjátok.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?