Most már egészen biztos, hogy Elon Musk cége, a SpaceX építheti meg a következő holdraszállás leszállóegységét. 

Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin pert vesztett az amerikai űrkutatási hivatallal  (NASA) szemben, amely az Artemis-program holdraszálló egységének megépítésére vonatkozó szerződés miatt indult – írja a The Verge.

Az Artemis-program célja, hogy a NASA az „első nőt és a következő férfit” 2024-ig eljuttassa a Holdra. Az eredeti terv szerint  a NASA két céggel dolgozott volna együtt a jövőbeni Hold-missziókhoz tervezett leszállóegység megépítésében, ám az anyagi források szűkössége miatt végül csak a SpaceX-t bízták meg a munkával.

A SpaceX még áprilisban nyerte el a 2,9 milliárd dolláros szerződést, amit később két vállalat, Jeff Bezos űrcége, a már említett Blue Origin és a védelmi beszállítóként ismert Dynetics is megvétózott. Miután az Egyesült Államok számvevőszéke úgy határozott, hogy a NASA semmilyen beszerzéssel kapcsolatos törvényt vagy rendeletet nem sértett a döntésével, Jeff Bezos augusztusban ismét támadásba lendült, és ezúttal egy szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet az amerikai űrkutatási hivatal ellen. Mint most kiderült, sikertelenül, az ítélethozatalban részt vevő bíró ugyanis elutasította a vállalat követeléseit.

A NASA leszögezte, hogy az ítélettől függetlenül a vesztes cégek is kivehetik a részüket az Artemis-programban. Ami pedig Elon Muskot illeti, a SpaceX alapítója és vezére a tőle megszokott komolysággal reagált az eseményekre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!