Mindenki megőrül a világ legcsendesebb szobájában

Az egy dolog, hogy az ember elveszíti az időérzékét, de az sem semmi élmény, ahogy egyre zajosabbnak hallja a saját testét. 

Aki járt már bármilyen stúdióban, ahol fontos a minél háttérzaj, és visszhang mentesebb hangzás, az érezhette, hogy a csillapítás egyfajta furcsa érzést kelt. Ám létezik olyan, hogy „a világ legcsendesebb szobája”, ami egészen földöntúli élmény átélésére nyújt lehetőséget. Steve Orfield 40 évvel ezelőtt alapította az Orfield Laboratories-t Dél-Minneapolisban, és célja a tökéletes iroda megteremtése volt a világítás, az építészet és a hangtervezés hibátlan kombinációjával. Azóta sok mindenről váltak ismertté, de a visszhangmentes kamra talán mindet felülmúlja. A Guinness World Records 2012-es kiadása szerint hivatalosan is ez a világ egyik legcsendesebb helye, akkori rekordja -13 dBA volt.


Ahogy a videóban is látható, mindössze néhány perc után már „tüneteket” produkál a helyiség sajátos aurája. Kis idő elteltével az odabent ücsörgő ember egyre zajosabbnak hallja a saját testét, beleértve a szívverését, és az ízületek működését is. Mivel nem csak csend, de sötét is van a szobában, így az egyensúlyozásért felelős rendszerek is átverik az embert. Éppen ezért jó, ha az alany inkább fel sem kel a székből. Egyébként a helyiséget előszeretettel használják különböző cégek a termékeik tesztelésére. Sőt, a NASA is ide hordja időnként az űrhajósait, hogy szokják a világűrben tapasztalható csendet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?