Valamiért megint elnapolták a Holdraszállást…..

A NASA azt mondja, még pár évet várni kell arra, hogy az Artemis misszió keretein belül az emberiség újra a Holdra tegye a lábát.

Végre hivatalos. A NASA nem tartja magát a Trump-adminisztráció idején az Artemis-programra meghatározott ütemtervhez, amelynek eredeti célja az volt, hogy 2024-re visszatérjenek az űrhajósok a Hold felszínére.


„Számomra egyértelmű, hogy az ügynökségnek komoly változtatásokat kell végrehajtania”

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója kedden egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésben.

Nelson elmondta, hogy az Artemis II küldetés, amely még nem kísérekne meg leszállást, most legkorábban 2024 májusában indulhat. Az Artemis III, az első legénységgel végrehajtott leszállás a Hold felszínén valószínűleg legkorábban 2025-ben fog megvalósulni. Az űrügynökség vezetője megjegyezte, hogy a NASA hét hónapot vesztett a pereskedés miatt is. Ezzel utalt a Blue Origin és a Dynetics által kezdeményezett perre, miután az ügynökség a SpaceX Starship űrhajóját választotta ki az Artemis-program egyetlen holdraszállójának. Nelson a COVID-19 járvány miatt elvesztegetett időt is megemlítette, és egy kis kritikával illette a Trump-kormányzatot. Hozzátéve, hogy a cél, hogy 2024-ben ismét Holdra lépjen az emberiség, nem a technikai megvalósíthatóságon alapult.

Kép: NASA

Bár a NASA önként függesztette fel a munkát a SpaceX-szel, amíg a Blue Origin pereskedése folyamatban volt, Elon Musk cége folytatta a következő generációs űrhajó fejlesztését a texasi létesítményében. A pert múlt csütörtökön fejezték be, és az űrügynökség rögtön be is jelentette a program folytatását.

Közel fél évszázad telt el azóta, hogy 1972-ben utoljára lépett ember a Holdra. A NASA vállalta, hogy az Artemis révén az első női űrhajóst küldi a Hold felszínére, és a kezdeményezéssel állandó jelenlétet kíván teremteni a Holdon, miközben az első emberes leszálláson is dolgozik a Marson. A Starship jelenleg a környezetvédelmi engedélyre és a Szövetségi Légügyi Hivatal indítási engedélyére vár az első orbitális repüléshez, amely Texasból indul és Hawaii partjainál landol.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?