75 milliárd forintos váltságdíjat követelnek a Media Marktól a vírussal zsarolók

Ennyiért visszaadják a rendszer feletti irányítást és az ellopott adatokat. Ha minden igaz, a Hive nevű vírus foglalta el a Media Marktot.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Európa egyik legnagyobb elektronikai kereskedő láncának működését gyakorlatilag megbénította egy nagyszabású kibertámadás. A webáruház nem működik, és a hagyományos bolti szolgáltatások jó része is leállt.


A felelős a Bleeping Computer nevű portál szerint a Hive nevű zsarolóvírus, amely idén nyáron bukkant fel. Az eszköz bérelhető konstrukcióban is elérhető, azaz semmilyen IT tudás nem szükséges a használatához, gyakorlatilag elég egy gombnyomás, és bárki támadhat vele. Miután a vírus valamilyen hibát kihasználva bejutott a rendszerbe elkezdi feltérképezni a védelmi rendszert, majd blokkolja azt. Ezt követően pedig megkezdi az állományok titkosítását, és az adatok ellopását.

media markt vírus

A Bleeping Computer belső forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a kiberbűnözők 240 millió dollárt, azaz durván 75 milliárd forintot követelnek a rendszer visszaállításáért, és az ellopott adatok visszaszolgáltatásáért. Ilyenkor általában a bűnözők nagyon magas összeggel nyitnak, és ha az áldozat nem reagál, akkor folyamatosan csökkentik az árat idővel. A magazin értesülései szerint 3100 MM szervert foglalt el a vírus, és ennek köszönhető, hogy a kontinens számos pontján kisebb-nagyobb bajok akadnak a cég működésével.

media markt vírus
Ilyen üzenetet küld a Hive vírus

Egyelőre a sztorinak még nincs vége, a Media Markt jelenleg is küzd a problémával, legalábbis a magyar weboldal továbbra sem állt helyre. Nem tudjuk, hogy hova fog kifutni ez a dolog, lehet, hogy a jövőben radikálisan át kell tervezni az ilyen és ehhez hasonló cégek hálózatait, mert ez így egy katasztrófa.

Forrás: Bleeping Computer 

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?