Kipróbáltuk a Sage BRC600 nevű, elektromos főzőmasinát, aminek a használatához csak egy darab konnektorra van szükség. Mire jó? Kinek jó? Megéri megvenni?

Univerzális főzőedény? Az meg miaz?

Ezek olyan eszközök, amelyek használatához nincs szükség hagyományos gáztűzhelyre vagy főzőlapra. Elég őket bedugni egy konnektorba, a belsejükben lévő hőforrás pedig közvetlenül melegíti a betett speciális tálat, amely a termék szerves részét képezi. Szóval nem olyan, mint egy mikró, amibe gyakorlatilag bármilyen üveg vagy kerámia cuccot be lehet pakolni. Az ilyen modellek speciálisan főzésre, párolásra szolgálnak, tehát sütésre nem igazán alkalmasak.

Manapság e termékek választéka és népszerűsége egyre nő, ami nem is meglepő, hiszen e megoldás számos előnyt kínál. Akár a teraszon, kertben, kempingben is lehet egyszerűen főzőcskézni. Sőt, az is nagy hasznát veheti, aki csak egy szobát bérel, vagy kollégiumban lakik, hiszen összeüthet bármikor magának valami friss meleg kaját, anélkül, hogy ehhez ki/le kelljen mennie a közös konyhába.

Az ilyen készülékek közé tartozik, a Sage BRC600, amely az olcsóbb modellek táborát erősíti. Kipróbáltuk, főztünk vele egy jó pár alkalommal, elmondjuk, hogy milyen!

Dizájn

Nagyon meglepő módon az elektromos fazék úgy néz ki, mint egy fazék. A fenekéből kunkorodik elő az eltávolítható egy méteres vezeték, a belsejében pedig található egy teflon borítású edény, illetve egy párolásra szolgáló fém kiegészítő, amit az edény peremébe lehet beakasztani.

Sage BRC600

Találunk dobozban még egy kis műanyag mérőt, illetve kanálkát, ami nem túl esztétikus, a vége hamar foszladozni is kezdett, úgyhogy ezt hamar lecseréltük. Kevesebb, mint 3 kiló (2,9 kg), és nem foglal sok helyet (27 × 31.5 × 29.5 cm), én konkrétan a mikró tetején tároltam általában, és ott tök jól elvolt.

Sage BRC600

A frontfelületen kapott helyet a gombokból álló kezelőpanel, a tetejére pedig egy egy edzett üvegből készült fedőt kell tenni. Nem mondanánk, hogy ez minden idők legszebb konyhai eszköze, sőt. Úgy néz ki, mint egy átlagos fazék, nem mint valami high-tech sci-fi cucc.

Tisztíthatóság

A bödön inox fém borítást kapott, ami jól néz ki, viszont a szennyeződések (ujjlenyomat stb.) csúful meglátszódnak rajta, ám a tisztítása egyszerű: elég áttörölni egy valamivel, és kész is. A teflon borítású edény elvileg tapadásmentes, gyakorlatilag azért nem 100 százalékosan az. Mindenesetre néhány perces mosogatással meg lehet tisztítani, épp úgy, mint az acél párolót. Azt fontos megemlíteni, hogy mosógatógépbe is egyszerűen be lehet pakolni a komponenseket.

Használat közben

Már vannak olyan elektromos főzőedények, amelyeken van LCD kijelző, illetve rendelkeznek egy csomó előre beprogramozott recepttel. Ezeket elég kiválasztani, és a masina ennek megfelelően módosítja időről időre hőfokot, követeli meg a hozzávalókat stb.

Sage BRC600

Na ez nem tartozik ezek közé, hiszen konkrét ételek közül csak a rizs és a rizottó kapott külön gombot. Ezeknél egy idő után automatikusan ki is kapcsol a szerkezet, és a végeredmény a tapasztalataink szerint mindig tökéletes lesz!

Ezen kívül még rendelkezik szószok, pörköltök, párolt ételek elkészítésére szánt móddal, de ezeket folyamatosan ellenőrizni kell, hogy hogy állnak. A termék mellé járó magyar nyelvű használati utasítás pontosan megmondja, hogy a rizshez stb. mennyi vizet kell tenni, amihez a kis mérőedényt kell használni, szóval ezzel sincs gond.

Mire jó?

Főzhető benne:

– Leves
– Pörkölt
– Rizs
– Rizotto
– Főzelék
– Párolt zöldség
– Ragu
– Tojás
– Tokány
– Csülök
– Stb. stb.

Jól működik?

Igen! Amire szánták, arra tökéletesen alkalmas. Egy csomószor használtam, és sosem voltam elégedetlen, a pároló rész is nagyon jól használható.

Ár

Sage BRC600 – 39 000 forint, ennyit bőven megér.

Kinek ajánljuk – Sage BRC600

– Szeret főzni
– Nincs konyhája
– Sokszor készít rizst/rizottót
– Kis helye van
– Egyszerűen használható masinát keres.

Kinek nem ajánljuk – Sage BRC600

– Hagyományos módon főzne
– Inkább sütésben gondolkodik
– Sok előre programozott receptet akar

Még több információ a Sage BRC600 univerzális főzőedényről a termék hivatalos honlapján