Technics AZ40 headset

A Technics nevet biztosan mindenki ismeri, aki egy kicsit is szereti hifi készülékek világát. A név egyébként a Panasonic (Matsushita Electric) csoport, magasabb minőségű zenei készülékekre szakosodott divízióját takarja és olyan készülékek kerültek ki már innen, mint a legendás SL-1200-as lemezjátszó széria, ami a DJ-ipar örök igáslovává vált. Most pedig a modern időkre válaszként a gyártó piacra dobott egy valódi vezeték nélküli headset-et (többet is, de mi most az AZ40-est próbáltuk ki), ami a hozzá írt applikációval azokat a felhasználókat célozza, akik a beszélgetés mellett zenehallgatásra is sűrűn használják a telefonjaikat és ilyenkor nem szeretnék beérni egy műanyagfüles közepes, vagy rosszabb minőségével.

Külső, telepítés

A kellemes kialakítású, igényes dobozt kibontva előtűnik a füles bölcsője és alatta hat kis pótgumi, ami különböző méretű fülekhez segít hozzáigazítani a kis hangszórókat. Ez egy jó dolog, bár egy pillanatra visszatérve a bölcsőhöz, picit csalódást keltő ez a rész, mert egy viszonylag egyszerűbb műanyag darabról van szó a koreai és a jobb kínai konkurensek dizájnos, kavicsszerű kialakítása itt nyomokban sem lelhető fel és sajnos a vezetékmentes töltés lehetősége is hiányzik. De persze a lényeg nem a csomagolás, hanem ami benne van, így lendüljünk is tovább a fülesekre, amik igényesen kialakított, jól megfogható és könnyedén a fülbe helyezhető darabok lettek.

Technics AZ40 headset
Az app áttekinthető és okos.

Meg kell még említenünk a Technics saját kezelőprogramját, ami nélkül ugyan a rendszer képes együttműködni bármilyen mobil eszközzel, de az igazi erejét valójában csak ezen keresztül mutatja be. Az appot előbb telepítenünk kell a mobil eszközünkre – jelen esetben a könnyebb dokumentálhatóság érdekében mi egy iPad-et választottunk – és ezután a fülest Bluetooth-on keresztül párosítva már meg is látja azt a program.

Használat, hangminőség

A Technics appon belül lehetőségünk nyílik beállítani, hogy a füles zajszűrős, vagy „zaj átengedős” (ambient) módban működjön és a különböző beállítások mellett megválaszthatjuk itt azt is, hogy melyik hangasszisztens és hogyan aktiválódjon. Az Amazon Alexa adott itt, de emellett használhatjuk az épp csatlakozott telefon saját asszisztensét is. Emellett beállíthatjuk itt, hogy hogyan reagáljon a füles, ha különböző ritmusban megérintgetjük a felületét és találunk itt egy equalizert is, amiben előre beépített hangszínek mellett lehetőségünk van teljesen egyedi hangszíneket is beállítani.

Technics AZ40 headset
Három színben kapható.

A gyártó egyteljes felöltéssel 7,5 óra használatot ígér, amit 25 órásra tudunk nyújtani, ha a bölcsőben lévő akkukkal is töltögetjük az AZ40-est. Ezekben az adatokban nem volt okunk kételkedni. Ennyi ideig egyhuzamban nem tudtuk a fülünkben tartani a füleseket, de összeadogatva a használati időket, nagyjából ilyen időtáv jött ki.

És végül a legfontosabb, a hangminőség. A Technics AZ40-es ezen a téren beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert egy kényelmes, hosszú ideig hallgatható fülest kaptunk kézhez a „személyében”.

A hangképe szellős, magabiztos, az előre beállított hangszínek nélkül, alapállapotban is nagyon jó a hangja és érződik rajta, hogy olyan emberek tervezték, akik értenek a zenéhez.

Szerintünk

Természetesen nem állítanánk, hogy a Technics AZ40 kiválthatna egy komoly hangrendszert, vagy akárcsak egy jobb fejhallgatót, de a cél nem is ez. A maga kategóriájában ez a készülék igenis nagyon jó minőségű zenét képes szolgáltatni akkor, amikor azt telefonon, vagy egyéb mobil készüléken keresztül szeretnénk hallgatni. Emellett természetesen a telefonbeszélgetéseinket is kényelmesen és élvezhető minőségben tudjuk majd lebonyolítani vele. Mindezt pedig egy közepes árszinten, valamivel 50 000 forint felett teszi lehetővé, amivel messze nem tartozik a legdrágább fülesek közé.

Teszt áttekintő
Külső
Kezelhetőség
Hangminőség
Ár/érték