Egy Eiffel-torony méretű aszteroidát várnak decemberben

Hamarosan hatalmas méretű aszteroida közelíti meg a bolygónkat, a NASA szakemberei szerint a kisbolygó december 11-én kerülhet legközelebb a Földhöz. 

A 4660 Nereus névre keresztelt aszteroidát „potenciálisan veszélyes” aszteroidának minősítette a NASA, mivel csillagászati szempontból viszonylag közel, 3,8 millió kilométerre száguld majd el a Föld mellett december 11-én – számolt be az Independent. Ebbe a kategóriába egyébként azok az égitestek kerülnek, amelyek 7,5 millió kilométernél közelebb képesek kerülni bolygónkhoz, átmérőjük pedig legalább 150 méter.


A 4660 Nereus (ideiglenes jelöléssel 1982 DB) nevű kisbolygót Eleanor F. Helin fedezte fel 1982-ben. A 330 méter széles kőzet az Apollo-aszteroidák csoportjába tartozik, melyek jellegzetessége, hogy a Nap körüli pályájukból adódóan időről időre keresztezik a Föld útját. Becslések szerint a Nereus az elkövetkezendő évtizedekben mintegy 12-szer volt fog elhaladni a Föld mellett, a legközelebb 2060. február 14-én lesz, ekkor nagyjából 1,1 millió kilométerre száguld majd el.

https://www.instagram.com/tv/CV02kW3smQv/?utm_source=ig_embed

A tudósok már többször is próbálkoztak a sziklatömeg vizsgálatával, egyelőre sikertelenül. A NASA korábban azt tervezte, hogy a Near Earth Asteroid Rendezvous-Shoemaker (NEAR) szondát küldik oda, a japán űrprogram pedig a Hayabusa űrszondát szánta erre a célra, ám végül mindkét esetben meghiúsultak a tervek, így a 4660 Nereus továbbra is ismeretlen terep maradt kutatók számára.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?