Elon Musk az elmúlt héten közel 7 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, most hétfőn újabb 930 millió dollár értékű, 930 ezernél is több részvényopciótól vált meg. 

A Tesla alapítója és vezetője előző hét szombaton Twitter-szavazást indított arra vonatkozóan, hogy eladja-e a Tesla részvényeinek tíz százalékát. „Az utóbbi időben sokszor merült fel, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés egyik eszköze, ezért azt javaslom, hogy eladom a Tesla részvényeim 10%-át” – írta Musk a Twitteren, hozzátéve: bárhogy alakul is a szavazás, tartani fogja magát az eredményhez. A voksoláson mintegy 3.5 millióan vettek részt, 57,9 százalék az igen mellett döntött.

A szavazás valójában egyfajta látszattevékenység volt, az eladáshoz szükséges folyamatokat már korábban elindították, tehát nem a szavazás eredményezte a Tesla-részvények hirtelen eladását. Musk a következő hónapokban több mint 15 milliárd dolláros adófizetési kötelezettséggel néz szembe, a CNBC cikke szerint épp ezért borítékolható volt, hogy a világ leggazdagabb embere megválik majd néhány részvényétől. Mivel nem kap fizetést a Teslától, az egyetlen módja, hogy ki tudja fizetni a kirótt adóterheket az az, hogy eladja a részvényeit.

Musk az elmúlt héten összesen 6,9 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt adott el, pénteken mintegy 1,2 millió részvénytől vált meg 1,2 milliárd dollár értékben. Most újabb, 930 millió dollár értékű, 930 ezernél is több részvénytől szabadult meg az üzletember – számolt be az Euronews. A Tesla továbbra is a világ legértékesebb autóipari vállalata, olyan cégeket előz meg, mint a Ford, a Nissan vagy a Hyundai.

Már jó ideje téma a szupergazdagok megadóztatásának terve az USA-ban. A leggazdagabb amerikaiak, köztük Elon Musk, Jeff Bezos és Michael Bloomberg elenyésző, mindössze 8,2 százalék körüli jövedelemadót fizetnek, emellett vagyonuk nagy része is olyan bevételből (például részvényekből) származik, amelyeket csak az eladáskor súlyt adó.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!