Forradalmi tévés chipet villantott a MediaTek, jöhetnek a 8K@120 Hz-es tévék

A világ első 7 nm-es tévés chipje lett a MediaTek Pentonic 2000, ráadásul a 8K@120 Hz-es tartalmak dekódolására is képes. 

Nem elég, hogy a mobilpiacra egy nagyon ígéretes Dimensity 9000 csúcslapkát mutatott be a MediaTek, elhozta a tévés piacra a szintén erősen prémium Pentonic 2000 chipet is. Ez több szempontból is világelső.


Egyrészt ez az első 7 nm-es chip tévékbe, a TSMC gyártja. Másrészt ez az első kereskedelmi, tévés chip, ami támogatja a VVC-t a H.266-os tartalmaknál. Ez a kodek még jobb tömörítést ígér, ami streamingnél lehet fontos. Az HEVC, VP9, VS3 is támogatottak, natív módon.

A chip olyannyira erős, hogy a 8K@120 Hz-es tartalmakkal is boldogul, MEMC-támogatás mellett. A tartalmak felskálázása is lehetséges AI-alapon, a gyengébb minőségű anyagoknál. Az UFS 3.1-es tárhelynek hála pedig minden gördülékeny lesz, továbbá Wi-Fi 6E és 5G-támogatás is akad. 2022-ben érkezhetnek az első tévék, amik erre a chipre építenek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Fotó: MediaTek

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?