Érdemes lesz felnézni az égre december 10-én

2021. december 10-én érdemes lesz felnézni a téli égboltra, négy égitest, a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold együttállását lehet majd megfigyelni.

A látványos égi jelenség alkalmával a sötét égbolt legfényesebb bolygói sorakoznak majd fel katonás sorrendben, hogy tiszteletüket tegyék a Föld lakói előtt. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükség, tehát szabad szemmel is látható lesz a különleges égi jelenség, melynek alkalmával 15-20 fokos távolságban szépen egy vonalba sorakozik a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a félhold.


A bolygó-randevúk a naplemente után fokozatosan bontakoznak majd ki a szemünk előtt. Miután a Nap a horizont alá bukott, a félhold és a Vénusz is láthatóvá válik, 16:20 körül már a Jupiter is biztosan megfigyelhető, majd 16:40 körül a Szaturnusz is kezd felsejleni a sötét égbolton. Az égi jelenség teljes pompájában 17:00-kor fog kiteljesedni.

bolygóegyüttállás december
Látványos, katonás sorba rendeződnek a Naprendszer fényes bolygói. (Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló/STELLARIUM SZIMULÁCIÓ)

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?