10 furcsa, de mégis zseniális találmány Japánból

Japán a felkelő nap országa, egy elszigetelt, különleges hely gazdag történelmi múlttal és kulturális értékekkel. Azonban sok fura, már-már szokatlan dolog hazája is, a japánok ugyanis híresek rendkívül sajátos ötleteikről és furcsábbnál furcsább találmányaikról. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat. 

Okostelefon-barát WC papír


A csalóka kinézetű, WC-papírra emlékeztető kendőt mobilképernyő-tisztítására tervezték, amelyen még praktikus utasításokat is találni a helyi Wi-Fi-hálózathoz való csatlakozáshoz és az útikalauz alkalmazások telepítéséhez. Hogy miért éppen ebben a formátumban álmodták meg a kivitelezők, azt nem tudni, de a lényeg, hogy működik.

Kapszulahotel

A japán találmányok egy része nem csak helytakarékosságra, de spórolásra is utal. A kapszulahotel tipikus japán találmány, ahol számos nagyon kis „szoba”, úgynevezett kapszula található. Az ötlet azzal a céllal látott napvilágot, hogy olcsó és alapvető éjszakai szállást biztosítson az olyan vendégeknek, akiknek nincs szükségük vagy nincs pénzük a hagyományos szállók szolgáltatásaira.

furcsa találmány japán

 Ételes doboz érdekes írásokkal

A hagyományos ételes dobozok egyszerűek és unalmasak, a japánok ezért gondoltak egyet és teleírták a belsejüket jópofa, érdekes megjegyzésekkel. A képen látható szöveg például azt részletezi, hogy az országon belül honnan származik az étel, és ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont annak fényében, hogy az ázsiai szigetországban viszonylag kevés a hazai termés, és a gyümölcsök és zöldségek nagy része import formájában kerül az országba.

Pringles ízű instant tészta

Az ázsiai instant tészták népszerűsége tagadhatatlan, vészmegoldásként sokan választják ezt az olcsó és gyors formáját a főzésnek. Az ilyen típusú ételeknek manapság annyi változata van, mint égen a csillag, és amikor már azt hinnéd, hogy nem tudnak újat mutatni, akkor piacra dobják a Pringles ízű tésztát.

furcsa találmány japán

Multifunkciós WC

Japán csúcsra járatta a high-tech WC-k gyártását, amelyek kis túlzással élve, de annyi funkcióval rendelkeznek, mint egy távirányító. A legendás japán trónusok alapjáraton is 5-7 gombbal vannak felszerelve, és nem ritka köztük az olyan, ami zenélő funkcióval is rendelkezik.

High-tech parkolóház 

Biztosan sokan jártak már úgy, hogy elfelejtették, hol parkoltak le a parkolóházban, és csak hosszas, bosszantó keresgélés után lett meg az elveszett jármű. A távol-keleti ország egy teljesen más világ, és ez igaz a parkolóházakra is: a high-tech parkolókban automata futószalag hozza elő a kocsit, miután a gazdája bepötyögte a megfelelő kódot a rendszerbe.

Esőjelző lift

Igaz a mondás, miszerint: sokszor a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Például kinek jutna eszébe esőfigyelmeztető lámpát építeni a liftbe, hogy az utasoknak legyen ideje előkészíteni a kabátot és az esernyőt, mielőtt kilépnek a szakadó esőbe? A japánoknak bizony eszébe jutott.

furcsa találmány japán

Kijelző, ami megmutatja melyik WC szabad 

WC-kultúrában egyszerűen verhetetlenek a japánok, ez a digitális kijelző például arra való, hogy megmutassa, melyik WC-ülőke szabad éppen.

Teljes testet fedő ernyő

Ugyan az esernyőt a kínaiak találták fel mintegy 3000 évvel ezelőtt, Japánban is nagy divatja van az ernyőknek, amelyek között olykor egészen meghökkentő darabokat is találni. A teljes testet fedő ernyő voltaképpen hasznos megoldás, de annyira bizzarul néz ki, hogy fogalmunk sincs egyáltalán ki veszi őket.

Lassító gomb taxikhoz

A taxisoknak sajnos nem mindig jó a hírük: néhány hivatásos sofőr olyan botrányosan gyorsan és agresszívan vezet, hogy az utasnak kedve lenne átvenni a kormányt, vagy egyszerűen csak kipattanni a járműből, hogy a távirányítóval „pörgetett” taxiórákról már ne is beszéljünk. Előbbire kínál megoldást egy japán találmány, amellyel az utas nemtetszését fejezheti ki, ha a sofőr se hall, se lát módon közlekedik az utakon. A találmány hatalmas ötlet, az igény itthon is megvolna rá.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?