Csúszik a NASA visszatérése a Holdra

Legalább egy hónapot csúszik a NASA Artemis-I küldetése, amely az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz. 

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közlése szerint a start rakétaproblémák miatt marad el. Az eredeti tervek szerint 2022. február 12-én vette volna kezdetét a küldetés, amelynek célja, hogy a NASA új űrhajója – még emberek nélkül – megkerülje a Földet. „Egy sor ellenőrzést és hibaelhárítást követően a mérnökök úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás a hajtóművezérlő cseréje, amivel a rakéta teljes funkcionalitásának és redundanciájának helyreállítható, miközben folytatják a kivizsgálást és a kiváltó ok beazonosítását” – olvasható közleményükben.


Az Artemis-I célja, hogy leteszteljék a NASA új űrhajóját, az Oriont. Ezen a küldetésen még nem utaznak emberek a hajón, erre majd csak az Artemis-II alkalmával kerül sor.

A NASA november közepén hivatalosan is eltolta a következő emberes holdraszállás tervezett dátumát 2024-ről 2025-re. A bejelentés nem volt váratlan, az elmúlt időszakban ugyanis egyre több jel utalt arra, hogy a kitűzött céldátum tarthatatlan. Többek között jogi hercehurcák is hátráltatták a program munkálatait: Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója és vezetője még áprilisban támadta meg a NASA döntését, miután az űrhivatal Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatát bízta meg az Artemis-program holdraszálló egységének megépítésével.

Néhány nappal a hivatalos bejelentés után a NASA Főfelügyeleti Hivatala kiadott egy jelentést, amelyben még pesszimistább dátumot közöltek: szerintük legkorábban 2026-ban mehet újra ember a Holdra.

Legutóbb 1972-ben, az Apollo-program keretében lépett ember a Holdra, ám a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?