Keményen inasba rakták az Apple-t a hollandok

Az Apple kénytelen fejet hajtani a holland szabályozó hatóságnak, és változtatni eddigi gyakorlatán, és engedni az alternatív fizetési lehetőségeket. 

A holland Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság (ACM) által közzétett részletes döntés szerint az Apple-nek lehetővé kell tennie, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztői nem Apple fizetési rendszereket kínáljanak az alkalmazáson belüli vásárlásokhoz, különben súlyos bírságra számíthat. A szabályozó hatóság 2019 óta vizsgálja a cég App Store gyakorlatát, de a Reuters értesülései szerint úgy döntött, hogy a társkereső alkalmazásokra összpontosít, miután panaszt kapott a Match Grouptól. Ez a cég a tulajdonosa például a Tindernek, a Match.com-nak, és az OkCupid-nak. Ez a döntés más alkalmazáskategóriákra, például játékokra nem vonatkozik.


Martijn Snoep, az ACM igazgatótanácsának elnöke szerint néhány alkalmazásszolgáltató függ az App Store-tól, és az Apple kihasználja ezt. Az Apple-nek domináns pozíciója miatt különleges felelőssége van, éppen ezért komolyan kell vennie az alkalmazásszolgáltatók érdekeit, ésszerű feltételeket szabva.

pakisztán tinder
Forrás: CNN

A holland szabályozó szerint amellett, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztői számára lehetővé kell tenni, hogy alternatív fizetési rendszereket kínáljanak, azt is meg kell engedni, hogy a felhasználókat az alkalmazáson kívüli fizetési lehetőségekre irányítsák. Ha a vállalat január 15-ig nem teszi ezt meg, akkor heti 5 millió eurós, de maximum 50 millió eurós bírsággal kell számolnia.

Jelenleg az alkalmazásfejlesztőknek az Apple alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét kell használniuk, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy 15-30 százalékos részesedést kapjon az ügyfelek által az alkalmazáson belül végrehajtott vásárlásokból.

Marni Goldberg, az Apple szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem ért egyet az ACM által kiadott végzéssel, és fellebbezést nyújtott be. Szerinte a vállalat nem rendelkezik erőfölénnyel a hollandiai szoftverforgalmazási piacon, és óriási erőforrásokat fektetett abba, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztőit segítse a vásárlók elérésében és az App Store-ban való boldogulásban. Az uniós és holland jogszabályok értelmében joga van ahhoz, hogy az Apple által számukra nyújtott összes szolgáltatásért és technológiáért díjat kérjen az ilyen alkalmazások fejlesztőitől.

apple tv

Ennek ellenére a kormányok világszerte vizsgálják az App Store szabályait. Szeptemberben a vállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött egy japán szabályozó hatósággal arról, hogy a Netflixhez és a Kindle-hez hasonló „olvasó alkalmazások” külső regisztrációs oldalak felé irányítják a felhasználókat, ahol a vásárlók az Apple rendszerét megkerülve megadhatják a hitelkártyaadataikat. Dél-Korea augusztusban törvényt fogadott el, amely lehetővé kívánja tenni a fejlesztők számára, hogy a platformtulajdonosok által biztosított fizetési rendszerektől eltérő fizetési rendszereket is használhassanak, és a hírek szerint most döntenek arról, hogy az Apple-nek és a Google-nek mit kell tennie a megfelelés érdekében.

Az Egyesült Államok szintén azt tervezte, hogy az Epic Games-szel folytatott jogi csatározás eredményeként az Apple-t is kötelezi a harmadik féltől származó fizetési rendszerek felé való nyitásra, de egy fellebbviteli bíróság éppen a döntés hatályba lépése előtt felfüggesztette azt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?