Kiderült, mi az a kocka alakú objektum, amit a Holdon találtak

December elején bombaként robbant a hír, hogy a kínai Jütu-2 robot titokzatos, kocka alakú objektumra bukkant a Holdon. 

A 2019. január 3-án landoló Jütu-2 holdjáró izgalmas felfedezést tett, amikor a Kármán-kráteren haladt keresztül. A kínai tudósok által csak titokzatos kunyhóként emlegetett objektumot az északi horizonton észlelte a rover, aki a felvétel rögzítésekor mintegy 80 méterre helyezkedett el a furcsa kőzetformációtól.


Természetesen egyből beindultak a találgatások, mi lehet a felfedezett objektum, a kínai űrügynökség (CNSA) ismeretterjesztő oldala, az Our Space viccesen meg is jegyezte, vajon kényszerleszállást végrehajtó földönkívüliek építettek-e kunyhót a Holdon.

A találgatásoknak most azonban vége szakad: miután szép lassan közelebb merészkedett a holdjáró, a tudósok előzetes felvetésével megegyezően kiderült, hogy a rejtélyes objektum csupán egy egyszerű holdszikla, amely közelebbről nézve már nem is egy kunyhóra, hanem egy összekuporodott nyúlra emlékeztet. Ennek megfelelően a Jáde nyúl nevet kapta a kutatóktól.

A Hold túlsó, a Földről sosem látható oldalán dolgozó Jütu-2 robot a magyar tudósról elnevezett Kármán-kráterben landolt három évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy tudományos felmérést végezzen közvetlen környezetéről, a felszín alatti rétegekről, a napszél és a holdfelszín anyagának kölcsönhatásáról, valamint a holdi felszínt borító regolit nevű szilárd halmazállapotú rétegről.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?