Sikeres tesztrepülésen van túl az angol Bellwether által fejlesztett légitaxi, amely mindössze két év alatt jutott el a puszta ötlettől a tényleges megvalósításig.  

Az első szabadréti tesztrepülésére még tavaly novemberben, Dubaiban került sor, a készítők azonban egészen mostanáig vártak a felvételekkel. A sci-fibe illő járművet az elmúlt években beltérben, kötelekkel kibiztosítva többször is tesztelték, ám a mostani volt az első alkalom, hogy biztosíték nélkül, szabadban is kipróbálták a fejlesztők. A tesztrepülés alkalmával a jármű mintegy négy méter magasságban emelkedett el a földtől, és 40 km/óra maximális sebességet ért el.

A Bellwether Industries-t 2019-ben alapította négy egyetemista azzal a céllal, hogy biztonságos, hatékony és kényelmes utazást biztosítson a városi légi közlekedéshez. Bár a végtermék ára még nem ismert, a cég tervei szerint jövőre már megkezdődhet a végleges prototípus repülési tesztelése.

Az eVTOL gépek jelentősége, hogy a repülőgépekkel ellentétben nincs szükségük kifutópályára, tehát szimplán függőleges irányban is képesek le- és felszállni, valamint a hagyományos, belső égésű motorok helyett elektromos árammal működnek, így a környezetet is kevésbé szennyezik.

Világszerte számos fejlesztés létezik, melynek célja, hogy lebegő járművek segítségével tehermentesíteni tudják a nagyvárosi közlekedést. A tömegközlekedés kiváltására tervezett repülő taxik 2023-ban akár már az egekbe is szállhatnak London és Brighton között, miután az ötlet elnyerte a brit kormány támogatását.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!