A Logiscool videóinterjújában Balogh Petya, az RTL Klub Cápák között című műsorának egyik befektetője beszélt arról, hogy miért tarja kiemelten fontosnak az oktatást, és miben látja a programozás szemléletformáló erejét. 

A befektető hangsúlyozta, hogy bár a koronavírus számtalan tragédiával és gazdasági kárral járt, pozitív hozadéka volt, hogy meggyorsította a digitalizáció térnyerését: „Élesben ki lett próbálva a távegészségügy, a távoktatás, a távmunka, az ételrendelés, a nagy bevásárlás, és rengeteg minden, amit előtte félve próbálgatott mindenki, és még évtizedekig félve próbálgattunk volna.”

Elsőre talán paradoxnak tűnhet, de Balogh Petya úgy véli, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia térnyerésével egyre emberközpontúbb lehet a világ. A távmunka révén ugyanis
egy kicsit önállóbbak és egy kicsit felszabadultabbak lettek az emberek a befektető szerint, és míg rutinmunkák egyre inkább eltűnnek, addig a kreatív megoldásokkal és a személyesebb
kiszolgálással kapcsolatos értékek előtérbe kerülnek a jövőben.

A szakértő kiemelte, hogy az oktatás a fiatalok jövőbeni boldogulásának a kulcsa, de a közoktatás sajnos nem tud lépést tartani a digitális fejlődéssel. Ez nem csak Magyarországon van így, hiszen a digitális környezet robbanásszerű fejlődésének köszönhetően olyan gyors reagálásra van szükség, amire a közintézmények még nincsenek felkészülve. „Én 7 évesen kezdtem el a programozással ismerkedni, ami nagyon sokat segített abban, ahogy a világképem alakult. A lányaimat is azért taníttattam programozni, hogy új szemléletet kapjanak; megtanulják, hogy lehet hibázni, és így legyen elég önbizalmuk ahhoz, hogy a bele merjenek vágni új dolgokba” – mondta a befektető.

Fotó: Logiscool

A programozás oktatása azért fontos, mert a segítségével a gyerekek elsajátíthatják azt a problémaorientált logikát, a megoldáshoz vezető út kisebb lépésekre bontását, ami a sikeres vállalkozásokhoz is kell. Márpedig, ahogy a befektető kiemelte „…abban, hogy egy ország hová jut el 10, 20 vagy 50 év múlva kulcsszerepe van a vállalkozóknak és a vállalkozásoknak.”

Az eredeti interjú a Logiscool műsorának a keretében készült Rédl Ádám műsorvezetővel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!