Egy hacker azt állítja, ő lőtte le Észak-Korea internetét

Ha így is van, Észak-Korea úgynevezett világhálója mindössze néhány tucat oldal, és ahhoz is alig páran férnek hozzá, nagy bajt nem okozott.

Amikor Észak-Korea nevét halljuk, rögtön a jellegzetes frizurájú Kim Dzsongun és a jelenleg általa felügyelt 21. századi diktatúra ugrik be. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen országnak nincs is internete, de ez tévedés. És ahol van internet, ott van kibertámadás is. A Wired elég hosszú cikke szerint egy amerikai hacker azt állítja, hogy a múlt hónapban egymaga tette tönkre az észak-koreai internetet. Hogy így van-e, azt nem tudni, de megfigyelők arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben látszólagos kimaradásokat észleltek az ázsiai országban. Időnként úgy tűnt, hogy az állam összes honlapja, elérhetetlenné vált. Az üzemzavarok közvetlenül azután következtek be, hogy Észak-Korea rakétakísérletek sorozatát hajtotta végre, ami egyes szakértőket arra késztetett, hogy elgondolkodjanak azon, hogy az üzemzavarokat egy külföldi országból érkező kibertámadás okozta-e.


Kép: Young Pioneer Tours

Egy magát a P4x-nek nevező, titokzatos hacker azt mondta a Wirednek, hogy megtorlásként támadta meg a gazemberállamot egy tavalyi észak-koreai hackerkampányért, amely nyugati biztonsági kutatókat, köztük őt is célba vette. Az észak-koreaiak hackereszközöket és sebezhetőségi információkat próbáltak ellopni, bár P4x szerint semmi értékeset nem sikerült megszerezniük. Állításait nem lehet ellenőrizni, de a Wired szerint az illető képernyőfelvételeket osztott meg, hogy igazolja állításának valódiságát. P4x a büntetőeljárástól vagy megtorlástól való félelmében nem kívánta használni valódi nevét. Azt is mondta, hogy számos ismert, de javítatlan hibát talált az észak-koreai rendszerekben, amelyek lehetővé tették számára, hogy szolgáltatásmegtagadó támadásokat indítson a szerverek és routerek ellen, amelyeken az ország kevés internetkapcsolattal rendelkező hálózata dolgozik. Ám ezeket a hibákat már nem volt hajlandó felfedni, de egy példát említett egy ismert sebezhetőségre, amelyet kihasználva a szerverek offline állapotba kerülhetnek. Érdemes tudni, hogy Észak-Korea polgárainak jelentős százaléka mindebből valószínűleg semmit nem észlelt, hiszen arrafelé nagyon kevesen férnek hozzá az internetre csatlakoztatott rendszerekhez, és a közelmúltbeli kiesések által érintett oldalak többsége nagyrészt a kormány propagandáját nyomja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?