Egy hatalmas adag méreggel kezdődhetett a földi élet

Tudósok szerint az élet receptje egy kanál szén, csipetnyi hidrogén, és mellé némi cianid, ami így elsőre eléf furcsán hangozhat.

A Nature című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányban vegyészek egy csoportja azt állítja, hogy bár a cianid véget vet az általunk ismert életnek, segíthette az élet kialakulását a korai Földön, mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt. Ez kissé érdekesen hangzik, de vegyük figyelembe, hogy akkoriban a világ egészen másképp nézett ki, és az általunk belélegzett oxigén például még nem létezett. Ramanarayan Krishnamurthy, a kaliforniai Scripps Kutatóintézet vegyésze, a tanulmány vezető szerzője szerint a cianid valóban mérgező, de lehet, hogy nem az, ha a biológia tudja kezelni. Egy laboratóriumban ő és kutatótársai gyakorlatilag összekevertek egy csomó, a korai Földön jelenlévő molekulát, és egy kis cianidot pattintottak a masszába. Ironikus módon a veszélyes anyag segített szintetizálni az élet legegyszerűbb alkotóelemeit, méghozzá mérsékelt reakciókörülmények között és viszonylag kevés lépéssel. Krishnamurthy szerint egészen rémisztő, hogy mennyire egyszerű volt az egész, de másokkal is ellenőriztették az eredményeiket, amelyek helyesnek bizonyultak. A csapat szerint egyedülálló mechanizmus a „legelső demonstrációja” az élet gyökereihez vezető ilyen biológiai útvonalnak. Sokkal egyszerűbb, mint a széles körben elfogadott, nem mérgező megfelelője, amely extrém reakciókörülményeket, bonyolult lépéseket és egy csipetnyi bizalmat igényel.


Mi történt valójában 4 milliárd évvel ezelőtt?

A szakértők régóta úgy vélik, hogy az őslevesben arra kényszerültek a molekulák, hogy kölcsönhatásba lépjenek és összetett vegyületeket alkossanak, amelyek aztán összekeveredtek, és sok lépéssel lejjebb egyszerű organizmusokat hoztak létre. Aztán jóval később jött az ember. Ennek az elméletnek egyik fontos eleme a reduktív trikarbonsavciklus, vagy r-TCA-ciklus. Ez a nyolclépcsős biológiai folyamat fehérjéket használ fel az életet fenntartó vegyületek előállítására.

Kép: Science Alert

Röviden, ma az élethez nélkülözhetetlennek tartják, ezért a szakértők szerint valószínűleg már régen, az őslevesben is létfontosságú lehetett. De itt a probléma, mivel a Föld korai környezete nem volt ideális az r-TCA számára. Az oxigén nem volt jelen, ahogyan a körfolyamatot működtető fehérjék sem. A tudósok gyakran mondják, hogy bizonyos fémek beindíthatták volna a dolgokat, de ehhez extrém körülményekre lett volna szükség, például szuper magas hőre. Olyannyira, magyarázza Krishnamurthy, hogy ezek a körülmények nem csak, hogy nem léteztek a korai Földön, de azt is megakadályozzák, hogy a tudósok laboratóriumi körülmények között lépésről lépésre létrehozzák az ősi r-TCA-t .

Egy kis cián

Krishnamurthy egy olyan alternatív reduktív ciklusra törekedve, amely az élet kiindulási vegyületeit állítja elő, a kísérletet a problémás fémek helyett cianiddal végezte el. Figyelemre méltó módon azt találta, hogy a molekulák lépésről lépésre ugyanazt az utat járták be, mint az r-TCA, de összességében kevesebb lépéssel és sokkal enyhébb körülmények között. Úgy tűnt, hogy a korai földi élet történetét lényegesen egyszerűbben meséli el. Bár a kutatók az eredményeiket fenntartásokkal kezelik. Krishnamurthy szerint a cianid jelen lehetett a korai Földön, bár erre nincs közvetlen bizonyíték.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?