gitár
Kép: Bioplastics News

Van, aki nem sértődik meg azon, ha azt mondják neki, hogy “hallod, ez mekkora hulladék egy gitár!”, mivel tényleg így van. 

A tengeri műanyagszennyezés nagy probléma, mivel a jelenlegi becslések szerint az 1950 és 2022 között világszerte előállított műanyag több mint 1,4%-a került az óceánba és halmozódott fel ott. A Burls Art a 4ocean céggel együttműködve igyekszik erre felhívni a figyelmet azzal, hogy a visszanyert óceáni műanyag egy részét teljesen működőképes elektromos gitárrá alakította át. A művelet első lépése természetesen a megfelelő alapanyag begyűjtése, hiszen hiába van egy gitár szemétből, attól még nem alkalmas az elkészítéséhez bármi, ami hulladéknak tekinthető.

Ezután az összes műanyagot be kellett olvasztani, mielőtt egy nagy, megmunkálható tömb készült belőle. A gitár nyakát ezután epoxigyantába öntött tömör műanyagdarabokból állították össze, ám ezzel az volt a probléma, hogy nem igazán működött, amikor megpróbálták hozzáadni a bundokat. Ezért epoxigyantával töltött műanyag szívószálakat használtak helyette a gitár nyakának anyagaként. A bundokat aztán egy forrasztólámpával melegítették fel, mielőtt a nyakra szerelték volna őket, így a nyakba illesztéskor biztonságosan beleolvadtak az epoxiba. Ahogy a fenti Instagram posztban is látható, egy teljesen jól használható, és szépen szóló gitár sült ki az újrahasznosított óceáni szemétből. Ez az egy gitár fizikailag semmilyen módon nem járul hozzá az óceáni szemét mennyiségének csökkentéséhez, üzenetnek viszont mégis megfelelő lehet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

ForrásTecheblog