Ravasz módszerrel igyekszik megfertőzni a számítógépeket egy kártékony program, Windows 11 telepítőnek adja ki magát. 

A kiberbiztonsági szakemberek neten terjedő, rosszindulatú Windows 11 telepítőre figyelmeztetnek, amely a RedLine Stealer nevű vírust juttatja a felhasználó gépére – számolt be a TechRadar. A vírus olyan érzékeny adatokhoz képes hozzáférést biztosítani a csalóknak, mint a jelszavak, a helyadatok vagy a böngészőinformációk, de a kártevő veszélyességét jelzi, hogy hitelkártya-adatokat és kriptovaluta pénztárca-információkat is képes megszerezni az eszközökről.

A malware mögött álló bűnözők (vagy bűnöző) időt és energiát nem sajnálva tervezték meg a csalást, még új doméncímeket is létrehoztak, hogy lemásolják a Microsoft valódi felületét. Pontosan nem tudni, hogy hány ilyen célzattal létrejött oldal kering a neten, a szakértők egyet neveztek meg pontosan, ez a windows-upgraded.com. Ugyan ezt az oldalt időközben eltávolították, minden bizonnyal több másik is akad, amely a kártékony programot terjeszti.

Aki a problémás oldalak valamelyikéről tölti le a telepítőt, annak a „Windows11InstallationAssistant.zip” nevű, 1,5 MB-os fájl fog letöltődni az eszközére, amely azonnal támadásba lendül, és elkezdi begyűjteni az érzékeny adatokat.

A Windows 11 nem hivatalos forrásból történő telepítése önmagában is elég rizikós, így nem csak most, de máskor sem érdemes próbálkozni ilyesmivel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!