Sokan nem is tudják, hogy a táblagépek mellé beszerezhetőek különféle perifériák, amelyeknek köszönhetően jóval sokoldalúbbá válnak a termékek. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Sokan, sokszor jósolták meg a táblagépek bukását, azonban a termékcsoport köszöni szépen, jól tartja magát. A nagy piaci szereplők még mindig látnak fantáziát ebben a szegmensben, a Samsung például február elején mutatott be több vadoanatúj modellt. A dél-koreai cég eddig is komoly flottával rendelkezett ebben a szegmensben, és a cég egy ideje már nem pusztán magukra a tabletekre koncentrál. Nagy hangsúlyt fektetnek ugyanis az olyan kiegészítőkre is, amelyekkel sokoldalúbbá, könnyebben kezelhetővé, felhasználóbarátabbá válhatnak a táblagépek. Ezek közül választottunk ki néhány darabot, hogy konkrét példákon keresztül mutathassuk be,  miért jelenthetnek e perifériák egyértelműen hozzáadott értéket.

tabletek

És egyben azt is jelenti, hogy egy tablettel kapcsolatos vásárlási döntés meghozatala során arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen kiegészítők kaphatóak hozzá, milyen eszközökkel képes együttműködni.

S Pen

Egyértelműen ez a speciális toll az egyik örök kedvenc kiegészítőnk. Ez az aktív eszköz ugyanis egy csomó mindenre használható, például bevethetjük az ujjunk helyett, így nem fogjuk összemaszatolni a képernyőt. Emellett kiválóan alkalmas jegyzetelésre, vagy akár rajzolásra, illetve egyéb grafikai munkák végrehajtására. A továbbfejlesztett Galaxy Tab S7 | S8 S Pen ráadásul igen alacsony válaszidővel rendelkezik, 4096 (!!) eltérő nyomásszintet képes érzékelni, és tapasztalataink szerint szinte pontosabban használható, mint egy “rendes” toll vagy ceruza. Ez a funkció persze csak a csúcsmodelleknél található meg, az S7 FE például sajnos nem tudja ezt.

táblagépek

Emellett ez a kiegészítő egy távirányítóként is bevethető! Bluetooth kapcsolat révén távolról képes csatlakozni a táblagéphez, és beállítható rajta, hogy az S Pen mozgatása, illetve a gomb megnyomása bizonyos alkalmazásokban, milyen funkciót váltson ki. Tehát például beállítható, hogy a toll jobbra lendítésével beletekerjünk egy videóba, vagy a következő diára ugorjunk. Az említett S Pen aranyos extrája, hogy mágnesesen tapasztható a készülékházhoz, így a felhasználónak nem kell tartania attól, hogy elhagyja.

Billentyűzetes tok

Az érintőképernyő szuper dolog, de van, amikor jobban jönnek a hagyományos beviteli eszközök, így mondjuk az egér vagy a billentyűzet. A Samsung például emiatt hozott létre olyan klaviatúrákat, amelyeket direkt az egyes táblagép típusaihoz terveztek.táblagépek, samsung, galaxy Tab S8

Ezek a fizikai valójukban is létező gombokkal megtámogatott perifériák jelentősen növelik a használati értéket, hiszen a segítségükkel akár hosszabb levelek vagy egyéb, sok szöveget tartalmazó dokumentumok is elkészíthetőek egyszerűen. Emellett olyan alkalmazásoknál is hasznosak lehetnek, amelyek támogatják a gyorsbillentyűk használatát, hiszen ennek révén számos hasznos funkció elérhetővé válik villámgyorsan.

Sőt, a klaviatúra még a játékoknál is jól jöhet, hiszen vannak olyan programok, amelyek vezérlése a hagyományos gombokkal hatékonyabb.

Ilyenek jellemzően az FPS-ek, RTS-ek, tehát ha valaki szereti az akció vagy stratégiai darabokat, akkor egy ilyen kiegészítő extrán jó szolgálatot tehet. A Samsung billentyűzetes tokjai a táblagép oldalán található POGO Pin-ek segítségével kapcsolódnak a tablethez, amit mágnesek is segítenek, így egyszerű felpattintani, vagy szükség esetén gyorsan levenni őket a táblagépről, ha éppen nincs szükségünk rájuk. A vékony billentyűzetes tok, ami a Tab S8 és S8+-hoz elérhető, egy hagyományos, “egyrészes” tok, aminek a billentyűzetes része szintén POGO Pin segítségével kapcsolódik a tablethez, ha szükség van a billentyűkre.

Védelem

Ha valaki csak a termék védelmére vágyik, akkor azt is megkaphatja egyes gyártóktól. A Samsung például a táblagépei mindegyikéhez kínál külön, méretre és formára szabott tokot, amely megóvja a behelyezett terméket az ütésektől, portól és nedvességtől. Emellett lehet vásárolni a masinákhoz direkt a kijelzőre szánt fóliát is, amely a karcolásoktól hivatott megvédeni a tabletet.

táblagépek, samsung, galaxy Tab S8

Hang

Mivel a tabletek támogatják a Bluetooth technológia használatát, ezért könnyen csatlakoztatható hozzájuk vezeték nélküli úton kompatibilis fülhallgató is. A Samsung értelemszerűen a saját Buds családját javasolja elsősorban a tabletjei mellé.

táblagép

Ezek mellé “jár” egy ingyenesen elérhető alkalmazás is, amelyen keresztül egy csomó hasznos és fontos beállítás módosítható, így például lehet válogatni az equalizer profilok között is. A Buds család több tagját próbáltuk már, és mi kifejezetten elégedettek voltunk vele. Jól szólnak, kényelmesek, az akkumulátoruk is egész sokáig bírja, és a mikrofonjaikra sem lehet panasz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!