Oroszország korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést

Az orosz hatóságok azután döntöttek így, hogy a Meta az egész világon letiltotta az orosz állami média hirdetéseit a Facebookon, az Instagramon és a WhatsAppon. 

Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború hatására a közösségi oldalakat tömörítő anyacég, a Meta több Kreml-közeli média hirdetéseit is letiltotta az oldalairól, valamint azt is meggátolta, hogy ezek a médiumok bevételhez jussanak az oldalon.


Az orosz állami hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor elítélte és cenzúrának nevezte a Meta döntését, majd felszólította, hogy szüntesse meg a szabályozást a RIA állami hírügynökség, a Zvezda állami tévécsatorna, valamint a Lenta.Ru és a Gazeta.Ru Kreml-varát hírportálok esetében.

Mivel a cég nem tett eleget a követelésüknek, a Roszkomnadzor pénteken bejelentette, hogy részben korlátozni fogja a hozzáférést a Facebook közösségi oldalhoz – írja a BBC. Arról nem közöltek információt, hogy pontosan milyen mértékű korlátozásról van szó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy csakis orosz állami médiából származó anyagokból tudósíthatnak az orosz újságírók, ha külföldi hírforrást is felhasználnak, akár 5 millió rubel pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk álhírek terjesztése miatt.

A Facebook időközben egy adatvédelmi funkció bevezetésével igyekszik megvédeni az ukrajnai konfliktus érintettjeit. A profilzár lényege, hogy azok a felhasználók, akik nem ismerősei az adott profilnak, nem látnak rá a megosztott tartalmakra, továbbá a profilfotót sem áll lehetőségükben letölteni, illetve megosztani.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?