curiosity
Kép: Techeblog

A Curiosity a napi téblábolása közben újfent valami olyat fotózott, amit elsőre egészen nehéz megmagyarázni. De lehet, hogy másodjára is. 

A NASA által a Marsra küldött Curiosity esetében nem lehet lustaságról beszélni, hiszen a marsjáró szorgalmasan fotózgat, egyes esetekben kimondottan nagy érdeklődésre számot tartó képeket készítve. Most is sikerült valami olyat fotóznia, ami az emberi szem számára leginkább a korallokat idézi. A marsjáró a 3396. és 3397. napja között a Greenheugh-füvek tövében lévő üledékes kőzetekre vonatkozó adatgyűjtés közben a korallokhoz vagy kaktuszokhoz hasonló megjelenésű, apró, különös geológiai képződményről készített fényképeket. Ez a furcsa valami, amelyet a tudósok “Sal de Espino Negro” névre kereszteltek, a vízben oldott 3D kristályok átrendeződéséből származik, sziklás aljzaton letelepedve.

Úgy tudni, körülbelül 2 cm, és eredetileg beágyazódott egy sziklába, ami az idő múlásával erodálódott körülötte. Ebből arra lehet következtetni, hogy a korall-alakú ásvány ellenáll ennek a folyamatnak, így tudott ennyire a felszínre kerülni. A NASA által közzétett kép két és nyolc különböző szögből készült felvétel egyesítésének eredménye, amelyeket a Mars Hand Lens Imager (a geológusok által használt kézi lencse speciális változata) készített, amely különböző megközelítések és perspektívák segítségével teszi lehetővé az objektumok fotózását. Nos, kíváncsian várjuk, mi lesz a marsjáró következő felfedezése, ami egy kicsit elüt attól, amit a Marson szokásosnak nevezhetünk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

ForrásTecheblog