Hamarosan egy ismeretlen eredetű, háromtonnás rakéta csapódik 9300 kilométer per órás sebességgel a Holdba. 

A tisztázatlan eredetű űrszemét március 4-én ütközik a Holddal, számítások szerint az égitest tőlünk nem látható oldalán, az egyenlítő környékén fog becsapódni. Hivatalosan senki sem ismerte el magáénak az objektumot, ám a szakértők szerint a 2014-065B kódjelű rakétáról van szó, amely a Chang’e 5-T1 holdszondával jutott az űrbe még 2014-ben a kínai űrkutatási hivatal holdkutatási programjának részeként. Kína azonban nem tud ilyesmiről, a külügyminisztérium szerint az említett rakéta visszahullott a Föld légkörébe, ahol biztonságosan elégett.

Billy Gray csillagász elsőként az Elon Musk-féle SpaceX Falcon 9-es hordozórakétáját azonosította forrásként, ám később úgy nyilatkozott, hogy elszámította magát, és Kínáé a problémás objektum.

Pontosan tehát nem tudni, kihez vagy mihez tartozik az elszabadult rakéta, ám a becslések szerint egy 12 méter hosszú és 3 méter átmérőjű objektumról van szó, amely egy jókora, megközelítőleg 10-20 méter széles krátert hozhat létre a Hold felszínén.

A csillagászok a mostani eset kapcsán is felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire nehéz és bonyolult feladat pontosan nyomon követni a mélyűrben lévő tárgyakat. Szakértők szerint a hasonló esetek elkerülése érdekében a kozmikus hulladék erősebb szabályozására van szükség.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!