Kína tagadja, hogy az övék a Holdba csapódó rakéta

Újabb nem várt fordulat: Kína szerint nem övék az a rakéta, amely a számítások szerint március elején a Holddal fog ütközni. 

Január végén érkezett a hír, miszerint egy rakéta egyenesen a Hold felé tart, és márciusban becsapódik az égitestbe. Akkor még úgy lehetett tudni, hogy a szóban forgó objektum az Elon Musk-féle SpaceX Falcon 9-es hordozórakétája, amely 2015-ös fellövését követően meghibásodott, üzemanyag híján pedig nem tudott visszatérni a Földre, és a Föld-Hold rendszer fogságába esett. Később kiderült, hogy a számításokat végző Bill Gray csillagász elszámolta magát, és mégsem a SpaceX-é, hanem Kínáé a Holdba csapódó objektum. A jelenlegi kutatások úgy vélik, az említett eszköz a 2014-065B nevű rakéta, amely a Chang’e 5-T1 holdszondával jutott az űrbe még 2014-ben a kínai űrkutatási hivatal holdkutatási programjának részeként.


Az ügyben azonban további nem várt fordulat történt, ugyanis a kínai külügyminisztérium hétfőn arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy nem az övék a Hold felé tartó rakéta, a szóban forgó 2014-065B már korábban a Föld légkörében elégett – írja a Science Alert.

Hogy kié az eltévedt a rakéta, az jelenleg kérdésesnek tűnik, ám a jelenlegi számítások szerint bizonyos, hogy az objektum március 4-én fog becsapódni, és feltehetően az égitest túloldalán, az egyenlítő közelében fog földet érni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?