Elon Musk figyelmeztet: Óvatosan bánjanak a műholdjaival, mert célpontok lehetnek

Elon Musk attól tart, hogy az Ukrajnába küldött Starlink-műholdakat megtámadják az oroszok. A félelme nem alaptalan. 

A milliárdos üzletember a Twitteren tett közzé egy felhívást, amelyben arra figyelmezteti az ukránokat, hogy legyenek nagyon körültekintőek a műholdjaival, mivel azok könnyen orosz célpontokká válhatnak, tekintve, hogy ezek alkotják az egyetlen működő, nem orosz kommunikációs rendszert az ország egyes részein.


A Reuters jelentése szerint Musk azután írta a figyelmeztető posztot, hogy a Torontói Egyetem egyik vezető kutatója arról számolt be: a Starlink-műholdak felé irányuló kommunikáció segítheti az oroszokat a különböző célpontok lokalizálásában.

Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes, aki a digitális fejlesztésért felelős miniszteri posztot is betölti, korábban a Twitteren kért segítséget Elon Musktól, miután az orosz invázió következtében akadozni kezdett Ukrajnában az internet. A milliárdos viszonylag gyorsan válaszolt és cselekedett: mintegy tíz órával a felhívás után azt írta, hogy aktiválta a szolgáltatást Ukrajnában, és a szükséges hardverelemek is úton vannak az országba. Azóta az ígért terminálok is eljutottak Ukrajnába.

Az orosz invázió kezdete óta komoly károkat szenvedett az ukrán internet, a nagyvárosokban, például Kijevben zajló heves harcok és robbanások megzavarták többek között a GigaTrans, az ország fő internetszolgáltatója működését is, amely más hálózatokhoz is kapcsolódást biztosít.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?