61ezernél is több Airbnb foglalás támogatja Ukrajnát

Az Airbnb, az Uber és az Etsy felhasználói egyre kreatívabbak, hogy segítséget nyújtsanak a harcok által érintetteknek.

Mivel az orosz invázió egyre több ukránra van hatással, néhány amerikai cég a megszokottól eltérő módon cselekszik annak érdekében, hogy segítsen a harcok által érintetteknek. A pénzbeli hozzájárulások és az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok megszakítása mellett a cégek ingyenes szállást és szolgáltatásokat is nyújtanak. Az Airbnb felhasználói is kreatívak: emberek  tízezrei foglaltak szállást Ukrajnában anélkül, hogy ténylegesen oda szeretnének menni, ezzel is anyagilag támogatva a szállásadókat. Az erőszak elől menekülők megsegítésére a Tesla lehetővé teszi, hogy bármelyik elektromos járműmodell tulajdonosai használhassák az ukrán határ közelében, Magyarországon és Lengyelországban található Supercharger-állomásokat. A Tesla alapítója, Elon Musk a SpaceX műholdas internetszolgáltatását, a Starlinket is aktiválta, hogy biztosítsa az ukránok számára a megbízható internet-hozzáférést. A T-Mobile, a Verizon és más telefonszolgáltatók csökkentették vagy elengedték az Ukrajnába irányuló hívások díját, egyesek pedig az országon belüli helyi hívásoknál is ugyanezt tették.


Csütörtökön Mario DiMaggio brit rendezvényszervező tweetelte, hogy ő és felesége egy hetet foglaltak egy Airbnb-lakásban Kijevben,

„egyszerűen azért, hogy közvetlenül a kijevi lakosok kezébe juttassanak pénzt”.

Egy másik Twitter-felhasználó azt írta, hogy megosztotta a virtuális szállásfoglalás ötletét, és 24 órával később emberek százai foglalnak Airbnb-t Ukrajnában, hogy azonnali pénzbeli segítséget küldjenek a súlyosan érintett területeken élő embereknek. Az Airbnb oldala szerint több mint 300 vendéglátó ingatlan van Ukrajnában, így a legtöbb Kijevben, néhány Lvivben és Odesszában. Majdnem mindet 50 dollárnál olcsóbban adják ki éjszakánként. Az Airbnb egyik képviselője szerint több mint 61 000 ember foglalt virtuális szállást március 2-án és 3-án, több mint 2 millió dollárnyi adományt generálva. Bár a cég nem felügyeli a kampányt, Ukrajnában minden vendég- és vendéglátói díjat elenged.

Kép: UN News

Simon Calder utazási szakértő azonban figyelmeztetett, hogy a jó szándékú kampány csalókat vonzhat. Úgy fogalmazott, hogyha ő orosz csaló lenne, olyan gyorsan hirdetne meg hamis szálláslehetőségeket Kijevben és Odesszában, amilyen gyorsan csak tudna. Múlt héten az Airbnb bejelentette, hogy 100 ezer ukrán menekült számára ingyenesen biztosít lakhatást, és lehetővé teszi, hogy tagjai ingyen vagy nagy kedvezménnyel kínáljanak lakást ukrán menekülteknek. A cég nonprofit szárnya, az Airbnb.org nonprofit szervezetekkel együttműködve ellenőrzi a vendéglátókat és a menekülteket, valamint 1 millió dollár felelősségbiztosítást, 1 millió dollár kárvédelmet és egyéb szolgáltatásokat is biztosít.

Az Etsy sem tétlenkedik, hiszen az online kézműves piac megszünteti a díjakat az ukrajnai eladók számára. Az oldal szerint sok eladónak óriási pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie a háború miatt, így nullázzák az összes ukrajnai eladónak az Etsy felé fennálló aktuális egyenlegét, amely magában foglalja a listázási díjakat, tranzakciós díjakat, hirdetési díjakat és egyebeket. Ez Josh Silverman, az Etsy vezérigazgatója szerint nagyjából négymillió dolláros segítséget jelent.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?