Nagy esélyekkel indul Magyarország a világ legnagyobb robotversenyén

Véget ért a világ legnagyobb robotversenyének, a FIRST LEGO League versenysorozatnak a magyarországi döntője, ahol a legjobb csapat, a Storms még az elméleti lehetségesnél is több pontot gyűjtött.

Nagy esélyekkel vág bele a magyar csapat az Egyesült Államokban tartandó világdöntőbe, ugyanis az utóbbi évek legerősebb mezőnye sorakozott fel a FIRST LEGO League magyarországi nemzeti döntőjén: a megjelent kilenc hazai csapat közel fele a robotfutam során 500 pontnál is többet gyűjtött össze, miközben más nemzetközi döntőkben az 500 pont feletti eredmény már első helyet ért. A magyar csapatok nem álltak meg itt, a második helyezett Operation Evergreen csapat 600 pont közeli eredményt ért el, míg az első Storms az elméleti maximum 630 pontnál is többet, összesen 710 pontot gyűjtött, olyan apró, a szabálykönyv által nem lefedett kiskapukat is felfedezve, amelyeket később a dán LEGO Education képviselői is hitelesítettek.


Az ifjúság robotverseny mellett a versenyzőknek saját innovációs projektet is elő kellett rukkolniuk, megmutatva, hogy miként fejlesztenék a globális ellátási láncot. Itt a 10-16 éves fiatalokból álló csapatok közül több már saját prototípussal érkezett. Sokan okos postaládákat fejlesztettek, voltak, akik LEGO Technic alapú raktározási rendszerrel érkeztek a versenyre, miközben az innovációs feladatban nyertes Storms fiataljai például saját mesterséges intelligenciát fejlesztettek, amely az élőállat szállítás során képes a szarvasmarhák megfigyelésére, és a fellépő anomáliák, veszélyhelyzetek azonnali jelzésére. A FIRST LEGO League versenyen újonc bodrogkeresztúri általános iskolás csapat pedig négy településre terjesztett ki egy fáradt étolaj begyűjtő szolgáltatást, több mint 500 háztartás azzal kapcsolatos szokásait megváltoztatva.

A több mint 98 országban futó FIRST LEGO League robotverseny fordulóira következő fordulóira Magyarországról három csapat nyert kvalifikációt. Az első helyezet Storm áprilisban a világdöntőben versenyezhet majd az Egyesült Államokban, a második helyezet Operation Evergreen Braziliában gyarapíthatja a díjai számát, a harmadik helyen végzett Izidumbu pedig jelenleg versenyre vár, miután a döntő előtti napon a LEGO csoport lemondta az eredetileg Krasznojarszkban, Oroszországban rendezett meghívásos versenyt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?