Iszonyatos mennyiségű képzett szakember menekül a háború, a szankciók és az egzisztenciális rettegés miatt. Törökország és Dubai pedig tárt karokkal várja őket.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát igen komoly gazdasági szankciókat jelentettek be a nyugati és fejlett távol-keleti államok. Emellett rengeteg cég ki is vonult az országból, illetve ideiglenesen szüneteltette a tevékenységét. Ráadásul az orosz kormány is minden korábbinál szorosabban tartja a pórázt, lassan már egy hangosabb köhögésért is évekre börtönbe zárják az embereket. Nem véletlen, hogy rengetegen menekülőre fogták, és az informatikai szektorból is tömegek vándorolnak el, vagy legalábbis próbálják meg elhagyni az országot. Eddig 40-50 000 ember lépett le az Orosz Elektronikus Kommunikációs Szövetség (RAEC) szerint, és a szervezet meglátása, hogy ez a szám április végéig 170 000-re nőhet.

orosz háború
A legtöbben Örményország, Kirgizisztán és Grúzia felé hagyják el az országot, és bár ezeken a helyeken is legendás az IT kultúra, RAEC álláspontja az, hogy az orosz inofrmatikai szakemberek nagy része végül Dubaiban, illetve Törökországban telepedik majd le. Durva agyelvándorlás történik tehát, pótolhatatlan szellemi veszteségeket szenved el az ország, olyan űr keletkezik, aminek betöltése lehetetlennek látszik. Nem fognak tudni egyik pillanatról a másikra leakasztani közel 200 000 informatikust, ami értelemszerűen óriási nehézségeket okozhat majd akkor is, ha valamelyest normalizálódni kezd a helyzet. Ezeknek az embereknek jó része pedig ha már elment, nem biztos, hogy vissza akar majd menni még egyszer a bizonytalanságba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!