robot
Kép: Techeblog

Mondhatnánk azt, hogy a banánhámozó robot a világ egyik legfeleslegesebb dolga, de természetesen nem erre a célfeladatra lett kitalálva. 

Nemrég írtunk a legóporszívóról, amit nem úgy kell elképzelni, hogy legóból van, hanem azt szívja fel, és úgy említettük, mint egy teljesen nélkülözhető eszközt. Első látásra a banánhámozó robot is hasonló státuszt kapna, hiszen mi értelme ennek. A Tokiói Egyetem kutatói által kifejlesztett robot egyébként valóban ügyes, hiszen olyan precíz, hogy képes meghámozni egy banánt anélkül, hogy a gyümölcs megsérülne. Ez a robot két karból áll, amelyek mindegyike két ujjszerű résszel van felszerelve, és ezek óvatosan forgatják a banánt, majd lehúzzák a szár tetejét.

Eközben a szerkezet finoman dolgozik a  gyümölcsön úgí, hogy biztonságosan eltávolíthassa a héj többi részét anélkül, hogy a belseje megsérülne. Nos, ezzel kapcsolatban sajnos a japán mérnökök nem lehetnek teljesen elégedettek, hiszen a gép eredményessége finoman szólva sem nevezhető teljesen sikeresnek, mivel a kísérletek 57 százalékában képes sértetlenül meghámozni a banánt. Egyébként a művelet nagyjából 3 percet vesz igénybe, és természetesen nem az a cél, hogy valaki ipari szinten működtessen banánhámozó üzemet. Sokkal inkább azért fontos a masina, mert így a finommotoros mozgásokat igénylő robotizálás fejlesztésében segítheti a mérnököket. Magát a mozgások elsajátítását egy mesterséges intelligencia végezte úgy, hogy eleinte emberi irányítással ment a művelet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!