Kipróbáltuk a világ egyik legkülönlegesebb mobilját, amely még egy atomcsapást is kibírna. Íme a Cat S62 PRO a 100%-os munkatelefon.

Cat S62 PRO

A strapabíró, munkára is igen jól használható telefonok szegmensének egyik megkerülhetetlen szereplője a Cat. A vállalat régóta jelen van termékeivel ebben a szegmensben, és a kínálatukban megtalálhatóak azok a különlegesebb modellek, amelyek hőkamerával is rendelkeznek. A család egyik legújabb tagja a Cat S62 PRO, amelyet kipróbálhattunk, hogy megnézzük mire és hogyan használható egy ilyen termék.

CAT S62 PRO

A telefonról

De mindenekelőtt röviden magáról a telefonról: A hardvere meglehetősen közepes, hiszen egy Snapdragon 660 processzor (Adreno 512 grafikus vezérlővel) és 6 GB RAM található benne. A teljesítménye a mai csúcsjátékokhoz kevés lehet, de hát nem egy gamer telefonnak szánták. A nagy felbontású médiaállományokkal boldogul, a netezés, a chatelés, levelezés és a navigáció kellően gyors. Az adattárolásra szolgáló belső memória 128 GB, ami akár évekre elég lehet átlagos használat mellett. 4000 mAh-s akkumulátort kapott, ami használattól függően durván 7-10 órányi üzemidőt szavatol. 5,7 inches, 1080 x 2160 képpont megjelenítését szavatoló IPS LCD kijelzőt kapott, tehát a felbontásra nem lehet panasz. A maximális fényereje a méréseink szerint 650 nit, ami elég ahhoz, hogy nappal, világosban is látható maradjon a kép.

CAT S62 PRO

A dizájnja nem valami nagy szám, legalábbis első pillantásra, hiszen kicsit bumfordinak tűnik. Viszont ennek oka van, ugyanis a termék gyakorlatilag mindent kibír. Nem csak az IP68/69 minősítést kapta meg, ami azt bizonyítja, hogy víz- és porálló. Hanem kiérdemelte a MIL-STD-810H certifikációt is, ami arról tanúskodik, hogy a rendkívüli hőingadozást, a rázást és az ütéseket is igen jól tolerálja. Egy 12 megapixeles (f/1.8 rekeszértékű) főkamerát kapott, amellyel akár sötétben, kevés fénynél is lehet teljesen korrekt képeket lőni vagy videókat készíteni. Ultraszéles látószögű-, makró-, illetve zoomkamera nincs rajta. De viszont kapott egy FLIR termálkamerát (Lepton 3.5 modullal), amely a már említett hőképalkotást teszi lehetővé.

Hőképalkotás

A telefon legnagyobb extrája a hőkamera, azaz a hőképalkotás képessége. Ennél a rendszer az infravörös tartományt vizsgálja, amely az emberi szem számára alapesetben láthatatlan. A termék érzékelőtechnológiája, elektronikája és szoftvere együtt színes képpé alakítja a tárgyak által kibocsájtott hőt.

CAT S62 PRO

Ezek a színes képek így nem csak a sötétben történő látást teszik lehetségessé, hanem minimális hőmérsékleti eltérések is észlelhetővé válnak. Ezzel láthatóvá válnak a rejtőzködő hőforrások, és akár még a füstön is át lehet látni. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a röntgen látást nem teszik lehetővé, tehát a falakon, ruhákon nem lát át, és az elásott tárgyakat sem találja meg.

CAT S62 PRO
Az embereket is kiszúrja

Mire lehet jó?

Lakásfelújítás

A hőkamerával a vállalkozók és a saját otthonukat felújító tulajdonosok észlelhetik az épületek olyan apró hőmérsékleti eltéréseit is, amely hőveszteségre utal. Így pedig optimalizálható az energiahatékonyság. A kamera emellett segítséget nyújthat a mennyezeti csatlakozások, a falban lévő lécek, és a zárlatos áramkörök azonosításában, valamint a hideg és meleg csövek megkülönböztetésében, illetve lokalizálásában. Mi fürdőszoba felújításnál vetettük be konkrétan, hogy tudjuk, hogy hol lehet megfúrni a falat. Tehát úgy általában könnyebbé teszik az otthoni állapotfelmérést, és a javítások elvégzését.

Biztonság

A kamera éjjellátó képessége jól jöhet, ha a sötétben motoszkálást hallunk a kertben. Elég csak odairányítani a hőkamerát, és máris meggyőződhetünk róla, hogy egy nyuszi, egy cica, egy vaddisznó vagy egy ronda betörő mászkál-e az udvaron. Jól jöhet áramszünet esetén is, hiszen nem kell a vaksötétben botladoznunk, ugyanis a hőmérséklet különbségnek köszönhetően láthatjuk, hogy merre mennek a vezetékek, hol vannak a falak és az ajtók. Ez pedig akár az életet is jelentheti mondjuk tűz esetén, hiszen a termék a füstön is átlát.

CAT S62 PRO
A fürdőszoba szerelésnél jól jöhet

Szerelés

Az elektronikai eszközök vizsgálata során számos anomáliára fényt deríthetünk azáltal, hogy megvizsgálható hőkamerával egy adott berendezés. A laptopunknál például a hűtés gondokra hívta fel a figyelmet.

Szabadidő

Segítségével a kempingezők könnyebben tájékozódhatnak a sötétben, és a kirándulók számára is nagyon jó szolgálatot tehet, ha napnyugta után próbálnak hazatalálni, vagy kijutni az erdőből. A vadászok és madarászok is jó hasznát vehetik, hiszen jelentősen megkönnyítheti a vadak megfigyelését.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!