Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tervei szerint három év múlva újra ember léphet a Holdra, 2040-ben pedig a Mars az úticél. 

A Fehér Ház nemrégiben tette közzé a NASA jövő évre vonatkozó költségvetési tervezetét, amely szerint (amennyiben ezt a kongresszus is jóváhagyja) az űrkutatási hivatal összesen 26 milliárd dollárból, vagyis kb. 8600 milliárd forintból gazdálkodhat – írta meg a Telex. Ebből nagyobbrészt a Holdat megcélzó Artemis-programot kívánják fedezni, amelynek keretében 2025-ben újra ember léphet a Holdra, köztük egy nő is. Ez egyben a Marsra tervezett jövőbeni küldetés előkészítése is.

Bill Nelson szerint 2040-ben már a vörös bolygó lesz az úticél. “A tervünk az, hogy 2040-re emberek sétáljanak a Marson” – mondta a NASA első embere.

Az Egyesült Államok az Artemis-programba magánvállalkozókat is bevont, köztük Elon Muskot, a világ leggazdagabb emberét, akit a holdraszálló egység megépítésével bízott meg. Ami a Mars-utazást illeti, a techguru jóval bizakodóbb a NASA-nál, többször is tett olyan nyilatkozatot, hogy reményei szerint néhány év, és ember megy a Marsra.

Az emberes holdraszállást egyébként többször is elhalasztották, az eredet tervek szerint 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra az Artemis-programmal. Utoljára a 1972. december 11-én az Apollo–17 űrhajó legénysége hagyott űrcsizma-nyomot a Hold felszínén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!