Titokban nyomon követi a felhasználót, és még arra is képes, hogy lehallgassa a beszélgetéseket a Process Manager nevű androidos kártevő.

A Lab52 kiberbiztonsági cég által felfedezett Process Manager nevű vírus, miután megfertőzte az andoroidos telefont, mintegy 18 dologhoz kér engedélyt a felhasználótól, többek között a kamerához, a hívásnaplóhoz, a mobilhálózat állapotához, a hangrögzítéshez és az SMS-ekhez. Bár arról nincs konkrét információ, hogy a vírus milyen formában terjed, annyi bizonyos, hogy igencsak veszélyes programról van szó, amely adatokat lop, titokban fényképez, és még arra is képes, hogy hangot rögzítsen.

A Bleeping Computer jelentése szerint a Process Managerrel fertőzött készülékeken egy fogaskerék ikon jelenik meg, majd ha a vírus megkapta a működéséhez szükséges engedélyeket, akkor az is eltűnik, csupán egy állandó értesítés utal a jelenlétére.

A Lab52 kutató szerint az Android-készülékek teljes mértékben kiszolgáltatottak a vírussal szemben, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy a felhasználók nézzék át milyen engedélykéréseket adtak az egyes appok számára, és amelyeket túlságosan kockázatosnak ítélnek, azt inkább vonják vissza.

Bár az androidos kémprogram az orosz, államilag szponzorált Turla hackercsoport által is használt háttér-infrastruktúrát alkalmazza, a szakértők szerint több jel is arra utal, hogy nem az említett kémcsoport áll a háttérben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!