278 millió forintért a miénk lehet egy darabka Hold

Csak némi pénz kell ahhoz, hogy egy kevéske Hold kerüljön a tulajdonunkba, amit egyébként Neil Armstrongnak köszönhetünk. 

A Hold olyan, hogy csillagfényes éjszakákon bárki gyönyörködhet benne, de a felszínére lépni mindössze féltucatnyi embernek adatott meg. Ám nem kell ahhoz odautazni, hogy bárki birtokolhasson egy picinyke darabkát a Holdból. Elég, ha van hozzá 800ezer – 1,2 millió dollár a pénztárcában, ami 278 – 417 millió forintnak felel meg. Ennyiért ugyanis a miénk lehet a NASA történelmének egyik legfontosabb eseményekor begyűjtött minta, amit maga Neil Armstrong szedett össze a holdsétáján. Ezeket a mintákat a NASA távolította el az Apollo-11 rendkívüli mintavételi konténeréből (CSRC), majd a tudósok kézzel számozták meg őket a 2-6. alján lévő jelölővel.


Kép: Techeblog

Ez a minta arra szolgált, hogy akkor is legyen némi anyag a Hold felszínéről, ha esetleg a felszínén végzett vizsgálatokat idő előtt meg kellett volna szakítani. Érdekesség, hogy Armstrong a holdraszállás után annyira el volt foglalva fényképek készítésével, hogy elfelejtette a mintázást. Houstonnak kellett rá felhívnia a figyelmét. Aki esetleg úgy gondolja, hogy éppen van nagyjából egymillió dollárja arra, hogy holdporból vett mintát vegyen rajta, az a Bonhams aukcióját keresse, ami április 13-án kerül megrendezésre. A holdporral együtt ugyanezen árverésen kerül kalapács alá a Sputni 1 alumínium darabkája, aminek a csúcslicitjét 80.000-120.000 dollár közé teszi az aukciósház.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?