Hipoallergén macskákat hoznának létre a kutatók

Egy amerikai kutatócsoportnak sikerült kitörölni a Fel d 1 nevű fehérje előállítását irányító géneket a macskasejtekből. 

Bár a macskák népszerűsége töretlen, sajnos nagyon sokan vannak olyanok, akik allergia miatt nem tudnak cicát hozni a lakásba. Az allergiás reakciót az állatok szőrében, nyálában és vizeletében található allergének váltják ki, és bár léteznek olyan szerek, amelyekkel enyhíthetőek a tünetek, végleges megoldást egyik sem jelent.


A kutatások szerint az emberek körülbelül 15 százaléka allergiás a macskákra, melynek fő oka a Fel d 1 nevű fehérje, amelyet a nyál-és faggyúmirigyek választanak ki. A cicák mosakodás körben terítik szét bundájukon az anyagot, a szőrszálak megszáradásával pedig a levegőbe is bekerül az allergén.

Az InBio nevű amerikai biotechnológiai vállalat kutatói arra keresték a választ, mi történik azokkal a macskákkal, akik nem tudnak Fel d 1 termelni – számolt be a New Scientist. Mivel a fehérje két különböző alegységből áll, amelyeket két gén, a CH1 és a CH2 kódol, a kutatóknak először is azt kellett megnéznie, milyen hatással van a macskasejtekre, ha törlik a CH1 és a CH2 gént. Bár a szóban forgó fehérje pontos feladata nem ismert, a kutatók szerint nem létfontosságú anyagról van szó.

Ugyan az első lépést már megtették a tudósok a hipoallergén macskák irányába azzal, hogy egy sejttenyészetben törölték a Fel d 1 előállítását irányító géneket, még nagyon messze van az út vége, korábban legalább két másik cég próbálkozott hasonlóval, de végül egyik sem jutott el a tényleges megvalósításig. Más vállalatok szerint egyébként is hasznosabb és etikusabb megoldás lenne, ha a már meglévő macskák esetében próbálnák meg csökkenteni az allergén anyagok mennyiségét, például olyan vakcinával, amely a fehérjével szemben antitestek termelésére ösztönzi az állatot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?