Putyin szerint Oroszország még az idén visszatér a Holdra

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be, hogy újraindítják a Hold-programot, melynek keretében még az idén személyzet nélküli orosz űrhajó landolhat a Holdon. 

Putyin szerint Oroszország minden tervét megvalósítja az űrszférában, és ebben még az sem gátolhatja meg, hogy kívülről megpróbálják megakadályoznia a fejlődését. Kihangsúlyozta, hogy folytatni fogják az újgenerációs szállítójármű és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, egyúttal azt is bejelentette, hogy augusztustól új Hold-missziókat fognak indítani.


Putyin a Vosztocsnij űrrepülőtéren tartott kitüntetési ünnepségen beszélt az orosz űripar jövőbeni terveiről, ahol az űrkutatás napja alkalmából egyúttal Jurij Gagarin űrhajós előtt is tisztelegtek. A szovjet asztronautát 1961. április 12-én bocsájtották Föld körüli útra a Vosztok–1 nevű űrhajóval, ezzel ő lett az első ember a Földön, aki a világűrben járt.

Ha minden a tervek szerint alakul az orosz Luna 25 automata állomás augusztus 22-én indul Vosztocsnijból, hogy a Hold déli pólusán gyakorolja a lágy leszállást, valamint kutatásokat végezzen az égitest felszínén. Oroszország utoljára a Luna 24 küldetés keretén belül, 1976-ban indított űrszondát a Holdhoz.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arról számolt be, hogy az ukrajnai invázióra válaszul megszakítják az együttműködését a Luna 25, 26 és 27 orosz Hold-missziókkal kapcsolatban. Az eredeti tervek szerint az ESA egy Pilot-D évre keresztelt navigációs kamerát fejlesztett volna a Luna 25 automata állomáshoz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?