Megvan, ki állhat az eddigi legnagyobb kriptocsalás mögött

Az FBI közleménye szerint a valaha volt legnagyobb kriptopénzrablást elkövető hackerbanda Észak-Koreával áll kapcsolatban. 

A támadásra a múlt hónapban került sor, amikor is kiberbűnözők 615 millió dollár, átszámítva kb. 213 milliárd forint értékű kriptopénzt tulajdonítottak el az Axie Infinity online játékon keresztül. Habár a lopás március 23-án, szerdán történt, a játék mögött álló Sky Mavis csak március 29-én, kedden kora reggel értesült az ügyről, miután egy felhasználó többszöri próbálkozás után sem tudott kriptovalutát folyósítani a rendszerben. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, az Axie Infinity egy Pokemon-szerű videojáték, amelyet számítógépen játszanak, ahol a játékosok “axie”-nek nevezett digitális szörnyeket tenyésztenek és harcolnak velük, amelyek nem fungibilis tokenekhez (NFT) kapcsolódnak.


A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a lopás mögött a Lazarus Group nevű észak-koreai hackerbanda áll, akikről úgy tudni, hogy szoros kapcsolatban állnak Kim Dzsongun észak-koreai kormányával. „Vizsgálatunk során sikerült megerősítenünk, hogy a Lazarus Group és az APT38, Észak-Koreával kapcsolatban álló kiberszereplők felelősek a 620 millió dolláros lopásért” – írta az FBI csütörtöki közleményében. Úgy tudni, a vállalat teljes mértékben visszatéríti a felhasználókat ért kárt, legalábbis a vállalat vezérigazgatója, Aleksander Larsen erről nyilatkozott a Bloombergnek.

A Lazarus Group a világ egyik legaktívabb hackercsoportja, több nagyszabású kémkedési és zsarolóvírusos kampány köthető a nevükhöz. Ők törhették fel a Sony Pictures rendszereit is 2014-ben, hogy bosszút álljanak a médiavállalat The Interview című komédiája miatt, amelyben a két főszereplő az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun életére tör.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?