Naponta 5 dollárral jutalmazná egy app a felhasználóit, amennyiben azok nem fogyasztanak alkoholt. 

Az alkoholizmus nem csak népegészségügyi, de egyéni és közösségi szinten is komoly problémát okoz, így a tudomány is egyre szélesebb eszköztárral igyekszik megvizsgálni azokat a módszereket, amelyek segíthetnek a függőség leküzdésében. A DynamiCare azon cégek növekvő sorába tartozik, akik a mobilappokban látják a betegségekből való kigyógyulás lehetséges útját, nemrégiben pedig egy olyan alkalmazással rukkoltak elő, amely komoly segítséget jelenthet a tömegeket érintő alkoholizmus leküzdésében.

A digitális egészségügyi vállalat által fejlesztett app célja, hogy kis, azonnali jutalmak segítségével leszoktassa az addikcióban szenvedő, de gyógyulni vágyó embereket – írja a The Washington Post. Az app egyébként a kontingencia menedzsment nevű módszerre épül, amelynek lényege, hogy a beteg apró, de folyamatos jutalmazásokban részesül a cél elérése érdekében. A technikát többek között a dohányzásról való leszokás és a fogyás ösztönzésére is használták korábban.

Úgy tudni, a vállalat napi 5 dollárban, azaz kb. 1800 forintban maximalizálná az adható pénzjutalom értékét, ám ezt nem lehetne akármire elkölteni, többek között drogot, alkoholt és cigarettát sem vehetne belőle a felhasználó. Helyette figyelemmel követné a gyanús mozgásokat, és szükség esetén pénzjutalmat ajánlana fel az alkohol helyett. Emellett Bluetooth-os alkoholszondákkal is összekapcsolható lenne az alkalmazás, így a terápiában részt vevő páciensek állapotát valós időben is figyelemmel lehetne követni.

Bár a jutalmazásra épülő módszer megosztja a kutatókat, Keith Humphreys, a Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora szerint ez a fajta megoldás kifejezetten hatásos lehet a függőségek kezelésére. A szakember példaként a kábítószerfüggőket hozta fel, akik más szenvedélybeteghez képest is nehezebben tudják késleltetni a kielégülést. „Őket az érdekli, hogy mi történik most, és nem az, hogy mi fog történni egy hét vagy egy év múlva” – mondta Humphreys. Az app általi jutalmazással lényegében ezt a függőségi viselkedést zavarnák meg” a kutatók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!