Obama szerint a közösségi média veszélyt jelent a demokráciára

Barack Obama volt amerikai elnök megkongatta a vészharangot a közösségi médiában folyó félretájékoztatás miatt, amelynek véleménye szerint a demokrácia bomlasztásában is komoly szerepe van. 

Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama beszédet tartott a közösségi média vállalatok és a félretájékoztatás kapcsolatáról, valamint arról, hogy mindez hogyan hat ki Amerikára, a világra és a demokráciára. A Stanford Egyetemen tartott egyórás beszéde alatt kitért többek között arra, hogy a történelem egy újabb „ viharos és veszélyes pillanatához” érkezett el, és ennek egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a kommunikáció és az információáramlás hamis úton jár.


Obama „A demokrácia kihívásai a digitális információs birodalomban” című elődadásában felvázolta, hogy a dezinformálás, beleértve a mesterséges intelligenciára épülő deepfake technológiát hogyan ássák alá a demokrácia működését, és miként használja fel a politika céljai elérése érdekében a közösségi médiát. Bár a volt amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy a közösségi platformok nélkül ő sem lehetett volna elnök, szabályozásra és normákra ezeken a felületeken is szükség van, máskülönben nagyon mélyreható és ijesztő következményekkel nézhet szembe a társadalom, amelyek egy részét már ma is érezzük.

Az exelnök Oroszországot hozta fel azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média hogyan segíti elő az erőszak terjedését, de Magyarországot is rossz példaként említette meg. „Az autoriter rezsimek szerte a világon Kínától Magyarországig, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában megtanulták arra használni a közösségi médiát, hogy a platformok segítségével a népet olyan csoportok ellen fordítsák, akiket nem kedvelnek, legyen szó etnikai kisebbségekről, LMBTQ közösségről, újságírókról vagy politikai ellenfelekről” – mondta Obama.

A volt elnök szerint szükség van a közösségi média platformok koordinálására, a médiacégeket pedig sokkal szigorúbb szabályozásnak kellene alávetni. Obama véleménye szerint a közösségi média csupán egy eszköz, és az eszközöknek nem szabad hagyni, hogy irányítsanak minket, meg kell formálni a rendszert, hogy újra mi irányíthassuk őket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?