Látványos videón a SpaceX űrhajó dokkolása

A SpaceX által közzétett felvételen azt láthatjuk, amint a Crew Dragon űrkapszula megkezdi a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) való csatlakozás folyamatát. 

A Crew Dragon előző héten újabb négy űrhajósból álló legénységet juttatott fel a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX által gyártott űrkapszula negyedik operatív emberes űrrepülése a mostani, melynek keretében három amerikai (NASA) és egy olasz (ESA) asztronauta utazott el az űrállomásra.


A SpaceX videóban is megörökítette az ISS-hez való csatlakozás látványos folyamatát. A felvételen az látható, amint az űrhajó 116 Draco hajtőművének egy része beindul, hogy az űrkapszula lassan az űrállomás egyik dokkjához navigálhassa magát.

A Crew-4 elnevezésű misszió tagja a tervek szerint hat hónapot töltenek az ISS-en, ahol 200 különféle kísérletet fognak végrehajtani, olyanokat amelyek segítenek felkészülni a NASA-nak a Holdon, majd végül a Marson való hosszabb tartózkodásra. Az előző, Crew-3 misszió (három amerikai és egy német űrhajós) az új legénység megérkezése után várhatóan egy héttel indul majd vissza a Földre.

A SpaceX nemrégiben egy kizárólag privát űrhajósokból álló missziót is eljuttatott az űrbe a Crew Dragon űrhajóval. A turisták súlyos összeget, mintegy 55 millió dollárt fizettek fejenként, hogy nyolc napot az ISS-en tölthessenek, ahol különféle tudományos kísérletekben is részt vettek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?