A Mars-mintákban rejlő esetleges baktériumoktól tartanak a tudósok

Az űrkőzetek elszállítása egy idegen bolygóról minden esetben kockázattal jár, ugyanis nem tudni előre, milyen veszélyes mikrobákat rejt a mintaanyag.

A NASA Perseverance nevű rovere már több sikeres mintavételen van túl a Marson, a szerkezetnek szám szerint nyolc különböző mintát sikerült eddig összegyűjtenie. A Perseverance által gyűjtött marsi mintákat a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közösen, egy összehangolt program keretében fogja elszállítani a Földre, hogy a bolygón vett mintákat élőben is meg lehessen vizsgálni. Csakhogy egyes tudósok szerint ez nem biztos, hogy jó ötlet, ugyanis a mintákkal idegen baktériumok is eljuthatnak a Földe.


Bár egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy lenne élet a vörös bolygón, a NASA minden eshetőséget szeretne megvizsgálni egy esetleges katasztrófa elkerülése érdekében. A Louisiana Állami Egyetem egyik geológusa szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy bármi is élne a Mars felszínén, de kizárni mégsem lehet teljesen. A NASA Jet Propulsion Lab tudósai szerint aggodalomra semmi ok, ugyanis a mintákat extrém magas, több mint 900 fokos hősterilizálásnak vetik alá, hogy minden esetleges kórokozó vagy szennyeződés elpusztuljon, ami bennük van.

A Jezero-kráter – ahol a Perseverance munkálkodik –  valóságos paradicsom a tudósok számára, mivel évmilliárdokkal ezelőtt egy nagy tó és egy folyó deltája volt a területen, így nem kizárt, hogy a kutatók az egykori élet nyomait is felfedezzék.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?