Ilyen az esti rutin a Nemzetközi Űrállomáson – Videó

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyik űrhajósa megmutatta, hogyan készülődik fekvéshez egy asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson. 

Az űrben sokszor a legalapvetőbb dolgok is óriási kihívást jelentenek, többek között a fürdés, a hajmosás, vagy a vécézés is igen trükkös folyamat. Matthias Maurer, az ESA német űrhajósa egy 4 perces videóban mutatta be, hogy zajlik a lefekvés előtti procedúra az űrben.


A videón az látható, amint az űrhajós fogat mos és megtisztálkodik, mindezt egy olyan speciális fürdőszobában, ahol a megfelelő eszközök mellett sem könnyű elvégezni a Földön mindennaposnak számító tevékenységeket. Az űrhajós jelenlegi alvóhelye egyébként az ún. CASA (Crew Alternate Sleep Accommodation), amely nem a klasszikus hálófülkékben található, hanem egy moduláris, rögzíthető ágyat jelent, amelyet praktikus kialakításának köszönhetően alvás mellett tárolásra is használhatnak az űrhajósok.

Az 52 éves Matthias Maurer a Crew-3 elnevezésű misszió tagja, akik tavaly novemberben indultak el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és 173 űrben töltött nap után magyar idő szerint péntek reggel tértek vissza a Földre. A küldetés során több száz tudományos kísérletet hajtottak végre az űrhajósok, tanulmányozták például az űrben termesztett gyapot sejtjeinek jellemzőit, és a betakarították az űrállomáson termesztett chilipaprikát is.

A Crew-3 a NASA és a SpaceX negyedik közös missziója, amelynek keretében négy űrhajós – Matthias Maurer (ESA), Thomas Marshburn (NASA), Raja Chari (NASA) és Kayla Barron (NASA) – repült el egy Falcon 9-es hordozórakéta által indított Crew Dragon kapszulában az ISS-re.

A váltás, azaz a Crew-4 misszió április végén érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés érdekessége, hogy ez az első olyan NASA-misszió, amelyben nők és férfiak egyenlő arányban vannak jelen.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?